Την αναστολή φόρων και εισφορών, για τις επιχειρήσεις των κλάδων που πλήττονται δραστικά από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων.

 

Η καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων και ασφαλιστικών εισφορών αναστέλλεται για τέσσερις μήνες, για επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, ενώ θα υπάρξει παράταση αν απαιτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης. Προϋπόθεση για την αναστολή αποτελεί να μην προχωρήσουν σε απολύσεις οι επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι: 

 

Για όλες τις επιχειρήσεις των εν λόγω κλάδων αναστέλλονται για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου για τις οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, οι κάτωθι πληρωμές:

  • Η καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις Φ.Π.Α., πληρωτέες Μαρτίου.
  • Η καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα.
  • Η καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

 

«Τονίζεται ότι προϋπόθεση αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Υπολογίζεται ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία, εν συνόλω ή εν μέρει, περί 220.000 ιδιωτικών επιχειρήσεων, με περίπου 600.000 εργαζομένους. Παράλληλα, τουλάχιστον 100.000 επιπλέον επιχειρήσεις, με περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους, που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, επηρεάζονται δραστικά από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, και θα ενταχθούν στο μέτρο», είπε ο υπουργός Οικονομικών

 

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ για τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορωνοϊό, όπως για παράδειγμα σε μάσκες, αντισηπτικά και σαπούνι. Ο μειωμένος ΦΠΑ θα ισχύει έως τα τέλη του χρόνου.