Κομισιόν: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη

Κομισιόν: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη Facebook Twitter
0

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρότι επιδεινώθηκε στην ΕΕ, καθώς σημειώθηκε μεγάλη υποχώρηση του σχετικού δείκτη στη Βρετανία (στον απόηχο της ψήφου της υπέρ του Brexit).

Στην Ελλάδα, ο δείκτης (Economic Sentiment Indicator, ESI) αυξήθηκε στις 90,9 μονάδες από 89,7 τον Ιούνιο και καταγράφει την υψηλότερη τιμή το τελευταίο 12μηνο μετά από αυτή του Ιανουαρίου (91,6). Στην αύξηση του δείκτη συνέβαλαν οι τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου και του λιανικού εμπορίου, ενώ επιδείνωση σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης και ο κατασκευαστικός τομέας.

Στην Ευρωζώνη, ο ESI αυξήθηκε στις 104,6 μονάδες από 104,4 τον Ιούνιο. Η βελτίωση οφείλεται στους τομείς της βιομηχανίας, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών, που αντιστάθμισαν την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο δείκτης στον τομέα των υπηρεσιών δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή. Από τις μεγαλύτερες χώρες, ο δείκτης αυξήθηκε στην Ιταλία (0,4 μονάδες) και τη Γερμανία (0,2), ενώ μειώθηκε στη Γαλλία (-0,4) και την Ισπανία (-0,5) και έμεινε αμετάβλητος στην Ολλανδία.

Δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επέδειξε αναπάντεχη αντοχή στο σοκ της βρετανικής ψήφου υπέρ του Brexit, σε αντίθεση με τη βρετανική οικονομία, όπου είναι ήδη εμφανείς ενδείξεις οικονομικής πίεσης.

Ωστόσο, οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη είναι απίθανο να μείνει αλώβητη, αναφέρει το δημοσίευμα. «Οι εξαγωγές, οι επενδύσεις και το κλίμα είναι πιθανό να δεχθούν τουλάχιστον ένα περιορισμένο πλήγμα τους ερχόμενους μήνες, καθώς οι εταιρείες θα συνειδητοποιούν την πραγματικότητα, ότι το Brexit θα είναι, με τη μία ή την άλλη μορφή, αμετάκλητο», σημειώνεται.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Οικονομία / Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Το επόμενο μέτωπο παρεμβάσεων θα είναι αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής καθώς και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους servicers να ρίξουν στην αγορά σπίτια που έχουν στην κατοχή τους, αλλά η πώλησή τους αντιμετωπίζει εμπόδια
LIFO NEWSROOM
Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Οικονομία / Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Κατά το πρώτο τετράμηνο εφαρμογής, οι αποδοχές από υπερωρίες και υπερεργασία αυξήθηκαν κατά 48% και τα έσοδα από εισφορές υπερωριών και υπερεργασίας αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024
LIFO NEWSROOM
Οριστικοποιείται το πακέτο ΔΕΘ: Ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, ενισχύσεις για ευάλωτους, παρεμβάσεις για το στεγαστικό

Οικονομία / Οριστικοποιείται το πακέτο ΔΕΘ: Ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, ενισχύσεις για ευάλωτους, παρεμβάσεις για το στεγαστικό

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθεί η υπεραπόδοση της οικονομίας και τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
LIFO NEWSROOM