Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ΔΕΠΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ΔΕΠΑ Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ΔΕΠΑ, το οποίο προβλέπει την ιδιωτικοποιηση της και τον επανακαθορισμό του θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση της γεωθερμίας.

Ρυθμίσεις που αφορούν χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα αλλά και τις διατάξεις που ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή.

Όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, το μετοχικό κεφάλαιο και τα δικαιώματα ψήφου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ θα ανήκουν άμεσα και έμμεσα κατά πλειοψηφία στο Ελληνικό Δημόσιο (51%) με ρητή μνεία ότι το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου επί των μετοχών εκδόσεως της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ δεν δύναται να κατέλθει του 51% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες μετοχές και τα δικαιώματα ψήφου της ΔΕΠΑ, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπεται η πώληση και μεταβίβαση κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ προβλέπει:

- την απορρόφηση των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ από την τελευταία

- τη σύσταση νέας εταιρείας, 100% θυγατρικής της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ, η οποία θα δραστηριοποιείται στα διεθνή έργα και στην οποία θα εισφερθεί η υφιστάμενη συμμετοχή της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ στην ελληνική εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕ,

- τη μετονομασία της υφιστάμενης ΔΕΠΑ ΑΕ σε ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ και η απορρόφηση των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ από την τελευταία.

Για τον διαγωνισμό που θα γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπεται η πώληση του 50% συν μία μετοχή ενώ οι υπόλοιπες μετοχές θα περιέλθουν στο δημόσιο άνευ ανταλλάγματος.

Με το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς πρακτικές, γίνεται ευέλικτο ώστε να απελευθερώνεται το γεωθερμικό δυναμικό στο τοπικό παραγωγικό δυναμικό και θέτει αυστηρούς κανόνες ώστε να αποτραπούν οι αρνητικές εμπειρίες προηγούμενων ετών και να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες για την αξιοποίηση αυτής της μορφής ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά το κτηματολόγιο, ειδική ρύθμιση προβλέπει απαλλαγή των πολιτών από τέλη για τα απαιτούμενα κτηματολογικά έγγραφα σχετικά με τις μεταβολές επί δικαιωμάτων που έχουν ήδη καταχωρηθεί με τις αρχικές δηλώσεις, καθώς και για διόρθωση σφαλμάτων που αφορούν γεωμετρικά στοιχεία των εγγραφών κατά τη διενέργεια της κτηματογράφησης.

Επιπλέον, με σχετική διάταξη, εισάγεται νέα απλοποιημένη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων διόρθωσης, ειδικά για τις περιοχές υπό κτηματογράφηση στις οποίες διενεργείται προ-ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων.

Στις πολεοδομικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, υπάγεται διάταξη που αφορά τις οριογραμμές ρεμάτων, την άμεση κατεδάφιση μετά του λήξη του ν. 4495/17 και τη διευκόλυνση κατεδάφισης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο πιθανότατα θα προστεθεί ως τροπολογια το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ