«Καμπανάκι» από Στουρνάρα: Ανεπαρκείς οι τραπεζικές προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια στην ευρωζώνη

«Καμπανάκι» από Στουρνάρα: Ανεπαρκείς οι τραπεζικές προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια στην ευρωζώνη Facebook Twitter
EPA
0

Οι προβλέψεις των τραπεζών της ευρωζώνης, για την κάλυψη των ζημιών που θα προκαλέσει ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων, μπορεί να είναι ανεπαρκείς προειδοποιεί ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι τράπεζες της ευρωζώνης σχημάτισαν σημαντικά αυξημένες προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο, οι οποίες ανήλθαν σε 0,76% επί του υπολοίπου των ενήμερων δανείων σε ετησιοποιημένη βάση. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό είναι πιθανόν να υπολείπεται των πραγματικών συνολικών ζημιών», αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε άρθρο του στην Handelsblatt

Η ΕΚΤ εκτιμά, σύμφωνα με ένα δυσμενές αλλά ευλογοφανές σενάριο, ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών της ευρωζώνης είναι δυνατόν να ανέλθουν σε έως και 1,4 τρισ. ευρώ, σημειώνει ο κ. Στουρνάρας. Αυτές οι ζημίες λόγω πιστωτικού κινδύνου αναμένεται να συνδυαστούν με αδύναμη κερδοφορία στον τραπεζικό τομέα της ζώνης του ευρώ, λειτουργώντας περιοριστικά για το σχηματισμό προβλέψεων έναντι του πιστωτικού κινδύνου και την ταχεία αναγνώριση ζημιών.

«Μια παρατεταμένη διαδικασία αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με καθυστερήσεις στην υλοποίηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων, π.χ. στον τομέα του πλαισίου αφερεγγυότητας και του πτωχευτικού δικαίου, θα μειώσει τα ποσοστά ανάκτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τελικά θα απειλήσει τη βιωσιμότητα των συναφών δανειοληπτών, ιδίως στην περίπτωση των επιχειρήσεων», προειδοποιεί ο κ. Στουρνάρας.

Συνεπώς, καταλήγει πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από τις προηγούμενες κρίσεις και να αναλάβουμε ενέργειες που θα διευκολύνουν την εμπροσθοβαρή αναγνώριση των ζημιών λόγω πιστωτικού κινδύνου, καθώς και την ταχεία εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών μέσω συστημικών λύσεων, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 16ης Δεκεμβρίου 2020.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ