ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Ισπανία: Ανάπτυξη 3,2% το 2024 - Η καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη

Ισπανία: Ανάπτυξη 3,2% το 2024 - Η καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη Facebook Twitter
φωτ.: Freepik
0

Η οικονομία της Ισπανίας αναπτύχθηκε 3,2% το 2024, ξεπερνώντας τις επίσημες προβλέψεις και ξεπερνώντας κατά πολύ τις αντίστοιχες της Eυρωζώνης, έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής την Τετάρτη.

Ο υπουργός Οικονομίας Κάρλος Κουέρπο δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τις προβλέψεις της για φέτος από το τρέχον 2,4% μετά τη δημοσίευση των επίσημων στοιχείων, τα οποία ενισχύθηκαν από την τουριστική έκρηξη καθώς και από την ισχυρή γεωργική βιομηχανία και τις υψηλότερες εξαγωγές.

Η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή φέτος και το επόμενο έτος χάρη στις καταναλωτικές δαπάνες, που ενισχύονται από τη μείωση της ανεργίας και τις επενδύσεις, ανέφερε η χρηματιστηριακή Jefferies σε σημείωμα προς τους επενδυτές.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία μειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ωστόσο, το αυξανόμενο κόστος ζωής και η στεγαστική κρίση που έχει ωθήσει τις τιμές στις μεγάλες πόλεις έχει υποβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο παρά την ανάπτυξη, δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής στρατηγικής στη χρηματιστηριακή Renta 4, Νατάλια Αγκίρε, προβλέποντας επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ισπανίας στη Δυτική Ευρώπη και την ανάπτυξή της με ρυθμό σαλιγκαριού που έφτασε μόλις στο 4% από το 2007. 

Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 0,8% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους από τους τρεις προηγούμενους, με τον ίδιο ρυθμό με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε τριμηνιαία βάση.

Ο ρυθμός ανάπτυξης για ολόκληρο το έτος ήταν ταχύτερος από το 2,7% που προέβλεπε η κυβέρνηση και ακόμη και το 3,1% που είχε προβλέψει η Κεντρική Τράπεζα. «Η Ισπανία συνεχίζει να ηγείται της ανάπτυξης της Ευρωζώνης, με αύξηση του ΑΕΠ τέσσερις φορές υψηλότερη από την ευρωζώνη στο σύνολό της», δήλωσε ο Cuerpo σε δήλωση.

Πρόσφατα, τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία μείωσαν τις προοπτικές ανάπτυξης για φέτος στο 0,9% και 0,3% αντίστοιχα, ενώ η Ιταλία αναμένει επέκταση 1,2%. Και οι τρεις πρόκειται να ανακοινώσουν στοιχεία για το ΑΕΠ την Πέμπτη. Επιπλέον, η δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας είναι καλύτερη από την αντίστοιχη της, είπε η Jefferies, και είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρει από τα σχέδια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει εμπορικούς δασμούς. Το δημοσιονομικό έλλειμμα πρόκειται να μειωθεί φέτος και το επόμενο έτος χάρη στους υψηλότερους φόρους και τις περικοπές στις επιδοτήσεις όπως αυτή του ηλεκτρισμού. Η Ισπανία αναμένει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 2,5% φέτος.

Με πληροφορίες από Reuters

Οικονομία
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οικονομία / Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Από το 2026, η απόδοση ακινήτου μετά τη λήξη μίσθωσης θα μπορεί να γίνεται χωρίς δικαστική απόφαση, μέσω ειδικής «διαταγής» από δικηγόρο. Η ρύθμιση δίνει νέα εργαλεία στους ιδιοκτήτες αλλά προκαλεί ενστάσεις από ενοικιαστές, που ζητούν περισσότερες εγγυήσεις
LIFO NEWSROOM
 Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οικονομία / Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η διαθεσιμότητα κατοικιών επηρεάζεται σημαντικά λιγότερο από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε σχέση με τα 2,28 εκατομμύρια κενά σπίτια που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Χρεώσεις ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οικονομία / ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Μήνυμα Μητσοτάκη για τις τραπεζικές χρεώσεις

«Μηδενίζεται η προμήθεια για κάθε ανάληψή σου από ATM άλλης τράπεζας του συστήματος ΔΙΑΣ, αλλά και από τρίτο πάροχο που έχει μετοχική σχέση με την τράπεζά σου», λέει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM