Η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο να μείνουν πίσω καθώς οι οικονομίες της Ευρωζώνης θα ανακάμπτουν από τον κορωνοϊό, δείχνει σημερινή μελέτη της ING.

 

Οι χώρες της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κινδυνεύουν με αύξηση των χρεοκοπιών, προειδοποιεί ο οίκος. «Οι πιθανότητες μίας γρήγορης ανάκαμψης συνεχίζουν να ευνοούν τις παλιές χώρες του ‘πυρήνα’ της Ευρωζώνης, ενώ η περιφέρεια εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μίας παρατεταμένης πτώσης», αναφέρουν οι οικονομολόγοι του επενδυτικού οίκου, Bert Colijn και Carsten Brzeski.

 

Η ING προειδοποιεί για τον κίνδυνο αύξησης των χρεοκοπιών, ο οποίος είναι υψηλότερος στις περισσότερες από τις περιφερειακές οικονομίες και κυρίως σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Σλοβακία και Λετονία.

 

Η κατανομή των κλάδων της οικονομίας λειτουργεί σε βάρος των χωρών αυτών, καθώς μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ τους επηρεάζεται από το lockdown, σε σχέση με τις χώρες του πυρήνα. Υψηλότερο είναι επίσης το μερίδιο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων ήταν ασθενέστερη όταν ξεκίνησε η κρίση, κάτι που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις σε αυτές τις χώρες ενδεχομένως να δυσκολευτούν περισσότερο με το άνοιγμα των οικονομικών. Άλλωστε, σε αυτές τις χώρες υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ανεργίας μόλις λήξουν τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης.

 

 «Ενώ οι χώρες που υπέστησαν πιο απότομη πτώση του ΑΕΠ το 2020 θα μπορούσαν να βιώσουν μία ισχυρότερη ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα, ο κίνδυνος μίας πιο παρατεταμένης φάσης ανάκαμψης προς τα προ-κρίσης επίπεδα, συνεπάγεται σημαντικές αρνητικές παρενέργειες», τονίζουν οι οικονομολόγοι.

 

Χώρες όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και εκείνες της Βαλτικής έχουν καλύψει το χαμένο έδαφος ή βρίσκονται κοντά στα προ-πανδημίας επίπεδα, οι χώρες του Νότου παραμένουν κατά 6% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr