Ηλεκτρικό ρεύμα: Γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο στην Ευρώπη- ΕΣΠΕΝ και ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απαντούν

Ηλεκτρικό ρεύμα: Γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο στην Ευρώπη- ΕΣΠΕΝ και ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απαντούν Facebook Twitter
Φωτ: EUROKINISSI
0

Διευκρινίσεις για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, που έχει το ακριβότερο στην χονδρική αγορά στην Ευρώπη, έδωσαν ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

«Όπως έχει διαμορφωθεί ο μηχανισμός της αγοράς, οι προμηθευτές υποχρεούνται να αγοράζουν την ενέργειά τους από το Χρηματιστήριο Ενέργειας», είπε ο γενικός διευθυντής του ΕΣΠΕΝ, Μίλτος Ασλάνογλου, μιλώντας.

Όπως εξήγησε, το 40% που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι φυσικό αέριο, κι αυτό εξηγεί σε ένα βαθμό γιατί η Ελλάδα έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην χονδρική αγορά στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, σημείωσε πως «είναι επιλογή της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί τόσο πολύ φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος»

«Επίσης, η τιμή της χονδρικής πρέπει να αποσυνδεθεί από την τιμή του πανάκριβου φυσικού αερίου, όπως έχουν κάνει οι χώρες της Ιβηρικής», ανέφερε. «Ναι μεν οι προμηθευτές αγοράζουν από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, όμως τον Σεπτέμβριο π.χ. αγόρασαν με 430 ευρώ και πούλησαν με 790 ευρώ. Αυτό είναι αισχροκέρδεια», πρόσθεσε.

Επιπλέον χαρακτήρισε ως «ανεδαφική» την πρόταση του υπουργείου για μείωση κατά 15% της κατανάλωσης στα νοικοκυριά, ώστε να έχουν μπόνους, «γιατί υπάρχουν ανελαστικές υποχρεώσεις», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Σχετικά με το θέμα που θέτει έντονα η αντιπολίτευση για άμεση κρατικοποίηση της ΔΕΗ, δήλωσε πως συμφωνεί, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η λύση, ώστε το κράτος με τον δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ, να συγκρατεί τις τιμές χαμηλά».

Τέλος, σε ερώτηση αν η ΔΕΗ θα έχει ζημίες υπό δημόσιο έλεγχο, τόνισε ότι η ΔΕΗ δεν ήταν ποτέ ζημιογόνα. «Η ΔΕΗ καλύπτει σήμερα περίπου το 50% της ζήτησης. Τα πράγματα τον χειμώνα θα δυσκολέψουν κι άλλο», εκτίμησε.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταχρηστικές χρεώσεις τραπεζών: Πώς η Τράπεζα της Ελλάδος επιχειρεί να μειώσει τις υψηλές προμήθειες

Οικονομία / Καταχρηστικές χρεώσεις τραπεζών: Πώς η Τράπεζα της Ελλάδος επιχειρεί να μειώσει τις υψηλές προμήθειες

Μηνιαίες ανακοινώσεις όλων των στοιχείων με επιτόκια και προμήθειες για όλες τις υπηρεσίες σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα θα εκδίδει η ΤτΕ - Αναμένεται κυβερνητική παρέμβαση για τις υψηλές προμήθειες
LIFO NEWSROOM