ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο στην Ευρώπη- ΕΣΠΕΝ και ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απαντούν

Ηλεκτρικό ρεύμα: Γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο στην Ευρώπη- ΕΣΠΕΝ και ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απαντούν Facebook Twitter
Φωτ: EUROKINISSI
0

Διευκρινίσεις για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, που έχει το ακριβότερο στην χονδρική αγορά στην Ευρώπη, έδωσαν ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

«Όπως έχει διαμορφωθεί ο μηχανισμός της αγοράς, οι προμηθευτές υποχρεούνται να αγοράζουν την ενέργειά τους από το Χρηματιστήριο Ενέργειας», είπε ο γενικός διευθυντής του ΕΣΠΕΝ, Μίλτος Ασλάνογλου, μιλώντας.

Όπως εξήγησε, το 40% που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι φυσικό αέριο, κι αυτό εξηγεί σε ένα βαθμό γιατί η Ελλάδα έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην χονδρική αγορά στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, σημείωσε πως «είναι επιλογή της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί τόσο πολύ φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος»

«Επίσης, η τιμή της χονδρικής πρέπει να αποσυνδεθεί από την τιμή του πανάκριβου φυσικού αερίου, όπως έχουν κάνει οι χώρες της Ιβηρικής», ανέφερε. «Ναι μεν οι προμηθευτές αγοράζουν από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, όμως τον Σεπτέμβριο π.χ. αγόρασαν με 430 ευρώ και πούλησαν με 790 ευρώ. Αυτό είναι αισχροκέρδεια», πρόσθεσε.

Επιπλέον χαρακτήρισε ως «ανεδαφική» την πρόταση του υπουργείου για μείωση κατά 15% της κατανάλωσης στα νοικοκυριά, ώστε να έχουν μπόνους, «γιατί υπάρχουν ανελαστικές υποχρεώσεις», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Σχετικά με το θέμα που θέτει έντονα η αντιπολίτευση για άμεση κρατικοποίηση της ΔΕΗ, δήλωσε πως συμφωνεί, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η λύση, ώστε το κράτος με τον δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ, να συγκρατεί τις τιμές χαμηλά».

Τέλος, σε ερώτηση αν η ΔΕΗ θα έχει ζημίες υπό δημόσιο έλεγχο, τόνισε ότι η ΔΕΗ δεν ήταν ποτέ ζημιογόνα. «Η ΔΕΗ καλύπτει σήμερα περίπου το 50% της ζήτησης. Τα πράγματα τον χειμώνα θα δυσκολέψουν κι άλλο», εκτίμησε.

Οικονομία
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οικονομία / Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Από το 2026, η απόδοση ακινήτου μετά τη λήξη μίσθωσης θα μπορεί να γίνεται χωρίς δικαστική απόφαση, μέσω ειδικής «διαταγής» από δικηγόρο. Η ρύθμιση δίνει νέα εργαλεία στους ιδιοκτήτες αλλά προκαλεί ενστάσεις από ενοικιαστές, που ζητούν περισσότερες εγγυήσεις
LIFO NEWSROOM
 Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οικονομία / Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η διαθεσιμότητα κατοικιών επηρεάζεται σημαντικά λιγότερο από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε σχέση με τα 2,28 εκατομμύρια κενά σπίτια που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Χρεώσεις ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οικονομία / ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Μήνυμα Μητσοτάκη για τις τραπεζικές χρεώσεις

«Μηδενίζεται η προμήθεια για κάθε ανάληψή σου από ATM άλλης τράπεζας του συστήματος ΔΙΑΣ, αλλά και από τρίτο πάροχο που έχει μετοχική σχέση με την τράπεζά σου», λέει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM