Ηλεκτρικό ρεύμα: Επιδότηση 330 ευρώ/ μεγαβατώρα- Διπλάσια από τον Δεκέμβριο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Επιδότηση 330 ευρώ/ μεγαβατώρα- Διπλάσια από τον Δεκέμβριο Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε τις νέες επιδοτήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Ιανουάριο.

«Εννιά στα 10 νοικοκυριά θα έχουν επιδότηση 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα», ανέφερε, προσθέτοντας πως η αξία της επιδότησης για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 840 εκατ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διπλάσια από τον μήνα Δεκέμβριο.

Αναλυτικά οι επιδοτήσεις ανά κατηγορία καταναλωτών έχει ως εξής:

  • Για νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος ή άλλων κριτηρίων η επιδότηση για καταναλώσεις έως 500 KWh ανέρχεται σε 33 λεπτά/KWh και καλύπτει εννέα στα δέκα νοικοκυριά απορροφώντας το 87% της αύξησης.
  • Για νοικοκυριά με κατανάλωση από 500-1000 KWh η επιδότηση είναι 28 λεπτά/KW ενώ προβλέπεται επιπλέον επιδότηση 5 λεπτων/KWh εάν μειώσουν την κατανάλωση τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι κατά 15%.
  • Για νοικοκυριά με κατανάλωση πάνω από 1000 KWh η επιδότηση ανέρχεται σε 19 λεπτά/KWh. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει επιπλέον έκπτωση 5 λεπτών/KWh με μείωση της κατανάλωσης κατά 15%.
  • Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο απορροφάται το σύνολο της αύξησης και συγκεκριμένα η επιδότηση ανέρχεται σε 37,8 λεπτά/KWh.
  • Για τα επαγγελματικά τιμολόγια έως 35 KVA με κατανάλωση έως 2.000 KWh η επιδότηση ανέρεται σε 29,2 ευρώ/KWh καλύπτοντας το 80% της αύξησης.
  • Για τα επαγγελματικά τιμολόγια έως 35 KVA με κατανάλωση πάνω 2.000 KWh ανεξαρτήτως τάσης (Χαμηλή Μέση και Υψηλή) η επιδότηση ανέρχεται σε 13,4 λεπτά/KWh.
  • Για τους φούρνους η επιδότηση ανέρχεται σε 29,2 λεπτά/KWh
  • Στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ θα συνεχίσει την επιδότηση των 20 ευρώ/MWh.

Αναλυτικά οι επιδοτήσεις:

Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια  

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, η κλιμακωτή επιδότηση διαμορφώνεται ως εξής:  

- Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 330 Euro/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Απορροφούμε έως το 87% της αύξησης.  

- Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh, η επιδότηση ανέρχεται σε 280 Euro/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 Euro/MWh.  

- Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 190 Euro/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 Euro/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.  

- Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 Euro/MWh.  

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 470 εκατ. ευρώ.  

Επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια  

- Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στα 292 Euro/ΜWh. Απορροφούμε σχεδόν το 80% της αύξησης.

- Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς  καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 134Euro/MWh.

- Για τους φούρνους ανεξαρτήτως παροχής ισχύος και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης η επιδότηση ανέρχεται στα 292 Euro/MWh.

- Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 330 Euro/MWh. Απορροφούμε έως το 92% της αύξησης.  

Φυσικό Αέριο: Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια - Νοικοκυριά  

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους τους οποίους θα προμηθεύσει με ΦΑ θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 20ευρώ ανά θερμική MWh. Το μέτρο αφορά σε 700.000 νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.  

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τούρκοι κάνουν αναρτήσεις για το «φτηνό, καλό φαΐ» στην Ελλάδα, αλλά από πίσω κρύβεται κάτι ένα μεγάλο πρόβλημα

Διεθνή / Τούρκοι κάνουν αναρτήσεις για το «φτηνό, καλό φαΐ» στην Ελλάδα, αλλά από πίσω κρύβεται ένα μεγάλο πρόβλημα

Οι τιμές σε τουριστικά θέρετρα σε Ελλάδα και Τουρκία - Αυξάνονται οι τιμές σε φαγητό, ένδυση, μεταφορές - Το όριο πείνας στην Τουρκία ξεπερνά τον κατώτατο μισθό κατά 3.000 λίρες - Ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ