ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια Facebook Twitter
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 26 Φεβρουαρίου 2024/ Φωτ: EPA
0

Αμετάβλητα διατήρησε τα βασικά της επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της τράπεζας: Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,50%, το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,75% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 4,00%.

Παρά το γεγονός ότι στην ανακοίνωση της ΕΚΤ επισημαίνεται ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές, οι νέες προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης θεωρούνται σαν προάγγελος της μελλοντικής απόφασης για μείωση των επιτοκίων.

ΕΚΤ: Αναθεωρημένες προβλέψεις για μείωση του πληθωρισμού

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει φέτος στο 2,3% έναντι 2,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη του Ιανουαρίου, και στο 2% (από 2,1%) το 2025. Για το 2026 η εκτίμηση παραμένει αμετάβλητη στο 1,9%.

Αν και οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν υποχωρήσει περαιτέρω, οι πιέσεις στις εγχώριες τιμές παραμένουν υψηλές, εν μέρει λόγω της ισχυρής αύξησης των μισθών. Οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη ζήτηση, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού, αναφέρει η ΕΚΤ.

ΕΚΤ: Μειώνονται οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης

Στο μέτωπο της ανάπτυξης η ΕΚΤ κατέβασε τον πήχη για φέτος προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% (από 0,8%) διατηρώντας αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,5% το 2025 και το 2026.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Οικονομία
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM