«Χρυσή βίζα»: Εξώδικα από επενδυτές για καθυστερήσεις στη χορήγηση άδειας παραμονής

«Χρυσή βίζα»: Εξώδικα από επενδυτές για καθυστερήσεις στη χορήγηση άδειας παραμονής Facebook Twitter
Καθυστερήσεις στη χορήγηση άδειας παραμονής με επένδυση σε ακίνητα (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
2

Ξένοι επενδυτές, που αγόρασαν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ άρχισαν τις εξώδικες διαμαρτυρίες κατά του Δημοσίου, για καθυστερήσεις το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα».

Συγκεκριμένα, 35 Κινέζοι που έχουν κάνει αίτηση για χορήγηση άδειας παραμονής, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», έστειλαν πριν από μερικές εβδομάδες εξώδικη διαμαρτυρία, πρόσκληση και δήλωση στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Βορείου Τομέα και Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».

Κάποιοι από αυτούς έχουν κάνει αίτηση εδώ και δύο χρόνια και ακόμη περιμένουν, ενώ ο νόμος προβλέπει έκδοση εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και λήψης βιομετρικών στοιχείων.

Με την εξώδικη διαμαρτυρία, οι Κινέζοι ζητούσαν την άμεση χορήγηση της άδειας διαμονής και την ταυτοποίηση των υπευθύνων για τις καθυστερήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούν, θα προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια και θα διεκδικήσουν αποζημίωση. Εκπρόσωπος των ενδιαφερομένων ανέφερε ότι δεν υπήρξε πρόοδος, παρότι το εξώδικο εστάλη πριν από τις γιορτές και τώρα ετοιμάζονται οι προσφυγές, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Για τέτοιες καταστάσεις ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο στις 6 Φεβρουαρίου. Σε αυτή σημειώνεται, σε ότι αφορά τη διεκπεραίωση αιτημάτων έκδοσης μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή, ότι «οι υπηρεσίες σας θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ολοκληρώνεται εντός διμήνου η εξέταση και η έκδοση των εν λόγω αδειών, εφόσον συνοδεύονται από πλήρη δικαιολογητικά, όπως προβλέπεται από τη διάταξη του αρ. 20 παρ. Β περ. 7 του ν. 4251/14. Τούτο είναι απολύτως αναγκαίο, καθότι ο χρόνος έκδοσης των αδειών διαμονής αποτελεί σημαντικό μέρος του συνολικού επενδυτικού προγράμματος Golden Visa και τυχόν υπερβάσεις της εν λόγω προθεσμίας πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία του».

Από το 2013, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», η Ελλάδα έχει χορηγήσει 6.692 άδειες παραμονής. Από αυτές, οι συντριπτική πλειονότητα- 4.714- έχουν χορηγηθεί σε Κινέζους. Το ελάχιστο ποσό επένδυσης σε ακίνητο για να δοθεί άδεια παραμονής είναι 250.000 ευρώ.

Οικονομία
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM