Ως «killer» χαρακτήρισε τα SPACs ο Γουόρεν Μπάφετ ενώ άσκησε κριτική στην εφαρμογή Robinhood υποστηρίζοντας πως ενθαρρύνει τον τζόγο. 


Κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Berkshire ο Μπάφετ αναφέρθηκε και στη μανία με τις εταιρείες ειδικού σκοπού εξαγοράς, γνωστές και ως SPACs, καθώς και στο «κύμα» των άπειρων επενδυτών που κυνηγούν το γρήγορο κέρδος, φαινόμενα που όπως τόνισε κάνουν τις αγορές να μοιάζουν με «καζίνο». Εξέλιξη που σύμφωνα με τον Μπάφετ καθιστά δύσκολο για την Berkishire να αξιοποιήσει τη ρευστότητα των 145,4 δισ. δολαρίων που έχει διαθέσιμη.

 

Όπως εξήγησε, το φαινόμενο των SPACs έχει αυξήσει τις αποτιμήσεις των εταιρειών, που είναι πλέον πολύ ακριβές για να μπορέσει να πραγματοποιήσει μια ολική εξαγορά η Berkshire, η οποία έχει να πραγματοποιήσει μια αξιοσημείωτη τέτοια κίνηση από το 2016. «Είναι δολοφόνοι», σημείωσε ο Μπάφετ, αναφερόμενος στις SPACs, προσθέτοντας ότι η Berkishire έχει γύρω στα 70-80 δισ. δολάρια που θα μπορούσε να αξιοποιήσει αλλά δεν έχει την ευκαιρία να το κάνει υπό τις παρούσες συνθήκες.

 

Σε ότι αφορά την πλατφόρμα Robinhood ο Μπάφετ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάτι παράνομο εκεί, ή κάτι ανήθικο «αλλά δεν νομίζω πως θα φτιάχνατε μία κοινωνία με τους ανθρώπους που το κάνουν». Παράλληλα υποστήριξε πως «εκμεταλλεύεται το ένστικτο του τζόγου της κοινωνίας και αυτό δεν είναι κάτι το αξιοθαύμαστο». 

 

Η ετήσια γενική συνέλευση της Berkshire πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες, όπου ο 90χρονος Buffett μαζί με τον 97χρονο αντιπρόεδρο της Berkshire, Τσάρλι Μάνγκερ, για περισσότερες από τρεις ώρες απάντησαν στις ερωτήσεις των μετόχων της εταιρείας. 

 

Αισιοδοξία για την οικονομία των ΗΠΑ

 

Ο Μπάφετ εκτίμησε ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα από ό,τι προέβλεπε πριν από λίγο καιρό και πρόσθεσε ότι η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας έχει ωφελήσει σημαντικά τον όμιλό του. 

 

Η οικονομία έχει «ανακάμψει με εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο» χάρη στη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τση δημοσιονομική στήριξη από την κυβέρνηση, τόνισε ο Μπάφετ,  προσθέτοντας ότι το 85% της οικονομικής δραστηριότητας κινείται με «εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα». 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr