Golden Visa: Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών- Τα σενάρια

Golden Visa: Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών- Τα σενάρια Facebook Twitter
0

Με στόχο τη δραστική αύξηση του ορίου επένδυσης για την απόκτηση της «Golden Visa», προκειμένου να μπει φρένο στην αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται εσχάτως με επίκεντρο τις ακριβές περιοχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα γίνει σήμερα ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, για το νέο νομοθετικό πλαίσιο. 

Στη σύσκεψη θα εξετασθεί και το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb κλπ), και συγκεκριμένα το καθεστώς για τα ακίνητα που θα αποκτηθούν με «Golden Visa» με σκοπό να διατεθούν στη συγκεκριμένη αγορά. 

Όπως έχει πει η κυβέρνηση, το όριο επένδυσης για «Golden Visa» θα ανέλθει ακόμα και στις 800.000 ευρώ (από 250.000 και 500.000 που είναι σήμερα στις φθηνές και ακριβές περιοχές αντίστοιχα), ενώ ειδική μέριμνα θα ληφθεί για επενδύσεις σε διατηρητέα ακίνητα.

Golden Visa: Τα όρια που ισχύουν σήμερα

Οι αλλαγές του περασμένου καλοκαιριού χώρισαν τη χώρα σε δύο ζώνες, καθώς η απόκτηση «Golden Visa» κοστίζει στις φθηνές περιοχές 250.000 ευρώ και στις ακριβές 500.000 ευρώ.

Το όριο των 500.000 ευρώ αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι. 

Ο Νότιος Τομέας περιλαμβάνει τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας -Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνας, Ηλιούπολης, Δάφνης Υμηττού. Στο όριο των 500.000 ευρώ εντάσσονται επίσης ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής καθώς και στην υπόλοιπη χώρα ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ, το οποίο, όπως και εκείνο των 500.000 ευρώ, είναι ανά ακίνητο. Δεν μπορεί δηλαδή η «Golden Visa» να αποκτηθεί με συνολικές επενδύσεις 500.000 ευρώ ή 250.000 ευρώ αντίστοιχα, με πολλαπλές αγορές ακινήτων.

Το οικονομικό επιτελείο θέλει να μελετήσει και τα αιτήματα των φορέων της αγοράς. Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας, που θεωρεί ότι νέα αύξηση του ορίου στις περιοχές όπου ισχύει το χαμηλό θα οδηγήσει στην ακύρωση δυνητικών συναλλαγών.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «αύξηση του ορίου στις περιοχές με σημερινό χαμηλό όριο θεωρείται βέβαιο ότι θα ακυρώσει συναλλαγές, διότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει προσελκύσει στη μέγιστη πλειοψηφία αγοραστές στο όριο των €250.000 ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει ικανός αριθμός πρόθυμων αγοραστών σε υψηλά ποσά – οι συναλλαγές πάνω από €250.000 είναι πολύ λίγες. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα αξιοπιστίας καθότι έχουν υπάρξει αγορές ακινήτων από επενδυτές με σκοπό την ανακαίνιση/ανακατασκευή/κατασκευή για μεταπώληση σε αγοραστές Golden Visa, ενώ θα δημιουργηθεί αναπόφευκτα φημολογία για τυχόν νέα αλλαγή του».

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM