Γκάλμπρεϊθ: Αδύνατη η συμφωνία, με αποκλειστική ευθύνη των δανειστών

Γκάλμπρεϊθ: Αδύνατη η συμφωνία, με αποκλειστική ευθύνη των δανειστών Facebook Twitter
EPA/CLAUDIO PERI
0

Ο γνωστός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊ, θεωρεί αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας των θεσμών με την Ελλάδα, με αποκλειστική ευθύνη των δανειστών, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.


Ο Γκάλμπρεϊθ, σύμβουλος, όπως αναφέρεται, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, επισημαίνει ότι «η επίτευξη μιας συμφωνίας μού φαίνεται αδύνατη. Η Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και, ιδίως, από τους λεγόμενους εταίρους του ευρώ. Είναι μια φοβερή υπόθεση για την οποία η ιθύνουσα τάξη της Ευρώπης θα φέρει σοβαρότατη ευθύνη για πολλά χρόνια».


«Τη βλέπετε την πρόοδο που επιτέλεσε η Ελλάδα; Κατάργησε τις διευκολύνσεις που επέτρεπαν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η ηλικία συνταξιοδότησης ευθυγραμμίστηκε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι μισθοί μειώθηκαν και βρίσκονται στους ίδιους, αυτούς, μέσους όρους, έκανε επιλεκτικές παρεμβάσεις στον ΦΠΑ όπως της ζητήθηκε, έδωσε πράσινο φως στις ιδιωτικοποιήσεις και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τι άλλο χρειάζεται;» διερωτάται ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Τζον Χιούστον του Τέξας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Θεωρεί ακόμα ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παίζει το πιο διφορούμενο παιχνίδι», διότι «στα λόγια θέλει την ενότητα του ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα εργάζεται για να ρίξει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να εγκαταστήσει μια άλλη, που να είναι πιο επιθυμητή στο ευρωπαϊκό mainstream».

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη σημειώνει πως «έγινε αντικείμενο πολιτικής δολοφονίας ενός χαρακτήρα (political character assassination), κάτι που νόμιζα ότι συνέβαινε μόνον στην Αμερική. Του προσάπτουν ακόμη και το ότι είναι εύπορος. Ο Κένεντι, λοιπόν; Ήταν ο πιο προοδευτικός πρόεδρος της ιστορίας της Αμερικής. Για τον λόγο αυτό λέω ότι υπάρχει πρόληψη».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ