Fitch: Κίνδυνοι για την Ελλάδα από την καθυστέρηση στην αξιολόγηση

Fitch: Κίνδυνοι για την Ελλάδα από την καθυστέρηση στην αξιολόγηση Facebook Twitter
0

Αμετάβλητο διατήρησε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας, στη βαθμίδα CCC.


Στο σκεπτικό που παραθέτει σε σχετική ανακοίνωσή του, ο οίκος σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση γενικά συμμορφώνεται προς τους όρους του προγράμματος δανεισμού ύψους 86 δισεκ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Ακόμα, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα βελτίω την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της οικονομίας στο 2,5% για το 2017 και στο 3% το 2018 (από 1,8% και 2,2% αντίστοιχα).


Ο οίκος προσθέτει ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στους ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η καθυστέρηση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο να υπονομευθεί η πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη εάν τρωθεί η εμπιστοσύνη, συμπληρώνει ο Fitch. Επιπλέον, χαρακτηρίζει εύθραυστη την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα.

Σημειώνει ωστόσο ότι η πρόσφατη ένταση μοιάζει να οφείλεται σε διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών, και όχι στη σχέση Ελλάδας-πιστωτών, που χαρακτηρίζει σταθερή.

Τονίζει πως οι κίνδυνοι παραμένουν και ένα αρνητικό σοκ σε σχέση με την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και την καταβολή της επόμενης δόσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.


Πάντως, το βασικό σενάριο του Fitch είναι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία σε κάθε περίπτωση πριν από τον Ιούλιο, κατά την ανακοίνωσή του.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

BLACKROCK CEO AI ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ

Οικονομία / BlackRock: Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης θα διευρύνει το χάσμα πλούτου, προειδοποιεί ο CEO

Όπως σημείωσε, όταν η χρηματιστηριακή αξία αυξάνεται αλλά η ιδιοκτησία παραμένει περιορισμένη, η ευημερία γίνεται λιγότερο αισθητή για όσους βρίσκονται εκτός αυτής της δυναμικής
THE LIFO TEAM
ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Ξεκινά η λειτουργία του ψηφιακού μητρώου ΜΙΔΑ - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ως το τέλος Μαρτίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να θέσει σε λειτουργία το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) - Ποια η λειτουργία του
THE LIFO TEAM
Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι προστατευμένη από τις επιπτώσεις του πολέμου

Οικονομία / Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι προστατευμένη από τις επιπτώσεις του πολέμου

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης δήλωσε βέβαιος για την επίτευξη των στόχων για τη φετινή χρονιά -«δεν αποκλείεται να πάμε και λίγο καλύτερα, εργαζόμαστε ήδη για την περίοδο 2027-2028», είπε- και παρέθεσε 3 παράγοντες στους οποίους εδράζονται οι εκτιμήσεις αυτές:
THE LIFO TEAM