Financial Times: Η Ελλάδα ένα από τα επτά «οικονομικά θαύματα» ενός ανήσυχου κόσμου

Τουρίστες στην Ακρόπολη Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Την Ελλάδα συμπεριλαμβάνει αρθρογράφος των Financial Times στα «οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου», όπως είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος. 

«Σε ζοφερές εποχές, όπως αυτή, όταν οι σχολιαστές δεν βλέπουν τίποτα άλλο παρά ελαττώματα στις περισσότερες χώρες, αξίζει να αναδεικνύονται οι λίγες που αψηφούν την επικρατούσα απαισιοδοξία», γράφει ο Ρούτσιρ Σάρμα, πρόεδρος του Rockefeller International, στο άρθρο του στους Financial Times. 

«Αυτές είναι οι επτά που ξεχωρίζουν σε έναν κόσμο που τείνει προς την ύφεση και τον υψηλότερο πληθωρισμό: Βιετνάμ, Ινδονησία, Ινδία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία και Ιαπωνία», συνεχίζει. 

Το κοινό αυτών των χωρών, σημειώνει, είναι «ένας συνδυασμός σχετικά ισχυρής ανάπτυξης, μέτριου πληθωρισμού ή ισχυρών αποδόσεων του χρηματιστηρίου, σε σύγκριση με άλλες χώρες». 

Το ακρωνύμιο PIGS (γουρούνια) είναι πλέον ξεπερασμένο, σημειώνει, αναφερόμενος στα αρχικά των Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία, των χωρών της ευρωζώνης που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης. Η Ελλάδα και η Πορτογαλία, συνεχίζει, μείωσαν τα ελλείμματα κατά πάνω το ήμισυ και πλέον, ενώ είναι λιγότερο εκτεθειμένες- σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη- στα σοκ για τον εφοδιασμό με ρωσικό πετρέλαιο.

«Η Ελλάδα παίρνει μια ώθηση από την αναβίωση των ξένων επενδύσεων- και του τουρισμού», γράφει ο Σάρμα. «Λιγότερο από το 10% των δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα, από 50% κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τώρα αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 4% και ο πληθωρισμός πέφτει γρήγορα. Η Ελλάδα απολαμβάνει μία από τις πιο υγιείς ανακάμψεις της περιοχής», συνεχίζει ο αρθρογράφος. 

Καταλήγοντας, ο Σάρμα σημειώνει ότι οποιαδήποτε από αυτές τις οικονομίες, «θα μπορούσε σαφώς να χάσει τη δυναμική της, από μία αλλαγή στην ηγεσία, στην πολιτική ή λόγω εφησυχασμού». Αλλά κλείνει γράφοντας πως «εν μέσω της βάσιμης ανησυχίας για τις παγκόσμιες προοπτικές, αναδεικνύεται μια νέα ομάδα νικητών». 
 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM