Eurogroup: Συμφωνία για συντάξεις και αφορολόγητο - Επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα

Eurogroup: Συμφωνία για συντάξεις και αφορολόγητο - Επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα Facebook Twitter
0

«Έχουμε μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και χρονοδιάγραμμα (σ.σ. για το ελληνικό πρόγραμμα). Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατόν» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Eurogroup πρόσθεσε ότι τα μεγάλα ζητήματα έχουν κλείσει, «απομένουν κάποιες λεπτομέρειες, γι αυτό και θα προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα», από εδώ και πέρα.

Αναφερόμενος στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Ντάισελμπλουμ  εξήγησε ότι θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων, ύψους 2% του ΑΕΠ για μετά το 2019, το οποίο θα υλοποιηθεί ως εξής: 1% του ΑΕΠ, το οποίο θα αφορά τις συντάξεις (με αφετηρία εφαρμογής το 2019) και 1% του ΑΕΠ το 2020 που θα αφορά το αφορολόγητο όριο.

Ο Νταισελμπλουμ αναφέρθηκε, επίσης και στα αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν, όπως υποστήριξε, «υπό την προϋπόθεση να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Μοσκοβισί: «Ισορροπημένη» η συμφωνία

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως η συμφωνία επί της αρχής ήρθε μετά από μήνες «δύσκολων διαπραγματεύσεων» και την εντατικοποιησή τους τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και ώρες.

Χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συμφωνία «ισορροπημένη» καθώς πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η Ελλάδα το 2019 και το 2020, υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων που είναι σημαντικό για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

Κερέ: Χαιρετίζουμε τη συμφωνία

 

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία σε ό,τι αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μετά το ελληνικό πρόγραμμα», δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup της 7ης Απριλίου, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Επί τη βάση αυτή, θα ξεκινήσουμε συγκεκριμένες συζητήσεις σε σχέση με την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες και θεωρούμε πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν τα προαπαιτούμενα γιατί όσο περνά ο χρόνος τα πράγματα θα γίνονται πιο κρίσιμα», προσέθεσε το στέλεχος της ΕΚΤ και κατέληξε πως η αβεβαιότητα είχε αρνητικό αντίκτυπο στον τραπεζικό τομέα.

 

Ρέγκλινγκ: Υπάρχει συμφωνία στα βασικά πολιτικά ζητήματα

 

«Υπήρξε συμφωνία στα βασικά πολιτικά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος. Μιλήσαμε για τις υπερ-αποδόσεις της Ελλάδας, μιλήσαμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες εντός των επόμενων δύο εβδομάδων», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρεγκλινγκ, στη συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα μετά τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνη.

«Αν επιβεβαιωθούν τα νούμερα για την Ελλάδα το 2016, θεωρώ πως θα είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που χαιρέτισε τη συμφωνία και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

  

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορυφαίος οικονομολόγος «βλέπει» επικείμενη ύφεση: Ποιους τρεις παράγοντες παρακολουθεί

Οικονομία / Κορυφαίος οικονομολόγος «βλέπει» επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ: Ποιους τρεις παράγοντες παρακολουθεί

Ο οικονομολόγος Μαρκ Ζάντι προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο χείλος ύφεσης, εξηγώντας ποιοι δείκτες απασχόλησης θα επιβεβαιώσουν την επιβράδυνση
LIFO NEWSROOM
Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οικονομία / Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Από το 2026, η απόδοση ακινήτου μετά τη λήξη μίσθωσης θα μπορεί να γίνεται χωρίς δικαστική απόφαση, μέσω ειδικής «διαταγής» από δικηγόρο. Η ρύθμιση δίνει νέα εργαλεία στους ιδιοκτήτες αλλά προκαλεί ενστάσεις από ενοικιαστές, που ζητούν περισσότερες εγγυήσεις
LIFO NEWSROOM