ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Επίδομα μητρότητας: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα - Πόσα χρήματα θα δοθούν

Επίδομα μητρότητας: Πόσα χρήματα θα λάβουν οι νέες μητέρες Facebook Twitter
φωτ.: unsplash
0

Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα, στην ιστοσελίδα dypa.gov.gr, για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα μητρότητας από μητέρες μη μισθωτές.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας 9 μηνών, η οποία εκκινεί μετά τη λήξη του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ, και συγκεκριμένα μετά το πέρας 14 εβδομάδων από την επομένη του τοκετού. Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή, που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των 8 ετών.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) καταβάλλει στις δικαιούχες μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό (830 ευρώ), κατόπιν ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας. Πρακτικά μια μητέρα που εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες παίρνει στήριξη, μετά από φόρους και εισφορές, στο χέρι 6.000 ευρώ, που είναι ο καθαρός βασικός μισθός για εννέα μήνες, συν 2.400 ευρώ ως επίδομα γέννας για το πρώτο παιδί. Συνολικά δηλαδή λαμβάνει 8.400 ευρώ για 9 μήνες γι το πρώτο παιδί, 8.900 για το δεύτερο, 9.000 για το τρίτο και 9.500 για το τέταρτο.

Αυτό μεταφράζεται σε 1.000 ευρώ τον μήνα καθαρά, κατά μέσο όρο, αν συνυπολογιστούν και οι λοιπές παροχές.

Το μέτρο αυτό έχει αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες, πριν από τη λήξη του 2023 και, ειδικότερα, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Οικονομία
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM