Επίδομα 600 ευρώ: Οι 6 κλάδοι επαγγελματιών που το δικαιούνται

Επίδομα 600 ευρώ: Οι 6 κλάδοι επαγγελματιών που το δικαιούνται Facebook Twitter
Το εκπαιδευτικό επίδομα των 600 ευρώ αφορά έξι επιστημονικούς κλάδους, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα (Eurokinissi)
2

Δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, λογιστές, εκπαιδευτικοί και ερευνητές αναμένεται να λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ στο πλαίσιο μέτρων στήριξης λόγω του κορωνοϊού.

Τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αφορούν κλάδους που δεν δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων στήριξης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το νέο επίδομα θα έχει τη μορφή εκπαιδευτικού επιδόματος και αφορά 166.000 επιστήμονες, προερχομένους από τους 6 βασικούς κλάδους:

Δικηγόροι

Γιατροί (συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού)

Μηχανικοί / Αρχιτέκτονες

Οικονομολόγοι /Λογιστές

Εκπαιδευτικοί

Ερευνητές

Θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός ανοιχτού προγράμματος, ύψους 180 εκατ. ευρώ, με επιταγή κατάρτισης (voucher), με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης.

Το πρόγραμμα θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και στον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο, ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, θα ανακοινωθεί επίσημα σήμερα ή αύριο.

Πώς θα καταβληθεί το επίδομα 

Το εκπαιδευτικό επίδομα των 600 ευρώ θα καταβληθεί σε δυο δόσεις, με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα χρηματοδοτηθεί από συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

Οι αυτοαπασχολούμενοι των έξι επιστημονικών πεδίων δικαιούνται ακόμα:

- Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Η εξόφλησή των εισφορών των παραπάνω μηνών θα γίνει τμηματικά σε 4 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020.

- Αναστολή της καταβολής των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων- ανεξαρτήτως των διατάξεων που τις διέπουν- των οποίων η υποχρέωση καταβολής λήγει εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και 31 Μαΐου του 2020. Οι οφειλές αυτές και οι ρυθμίσεις παγώνουν και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την 1η Ιουνίου 2020.

- Μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία.

Οικονομία
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM