ΕΝΦΙΑ: Χωρίς αλλαγές για το 2021 - Ποιοι απαλλάσσονται από το φόρο - Σε έξι δόσεις η καταβολή

ΕΝΦΙΑ: Χωρίς αλλαγές για το 2021 - Ποιοι απαλλάσσονται από το φόρο - Σε έξι δόσεις η καταβολή Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI
0

Σχέδιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με τις ισχύουσες τιμές, φαίνεται πως παρουσιάζει το οικονομικό επιτελείο στους επικεφαλής των θεσμών.

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν ο ΕΝΦΙΑ να παραμείνει στα περσινά επίπεδα, ώστε να μην επιβαρυνθούν ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές όπου θα υπήρχε μεγάλη άνοδος της φορολογητέας αξίας τους μετά την ευθυγράμμιση εμπορικών και αντικειμενικών τιμών.
 

Το «πάγωμα» του ΕΝΦΙΑ στα περσινά επίπεδα σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με αυτόν που κατέβαλαν για το 2020 εάν δεν έχουν αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα. Παράλληλα, αναβάλλεται για το 2022 η νέα μείωση του φόρου 8% κατά μέσο όρο για την οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Σε έξι δόσεις η πληρωμή του φόρου

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φετινού φόρου, επισήμως η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η εξόφλησή του θα γίνει σε έξι δόσεις, δηλαδή έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών:

 • Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ έτους 2021 θα γίνει με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα.
 •  Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως και τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.
 •  Η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, καθώς και η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε περίπου 3.500 περιοχές της χώρας θα προχωρήσει κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Οι θεσμοί επιμένουν ιδιαίτερα στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
 •  Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα ενεργοποιηθούν το 2022 τόσο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ όσο και για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) και των τελών που επιβαρύνουν τα ακίνητα (δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κ.λπ.).
 • Η νέα μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ για την οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση θα φανεί στα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων του 2022.

Ποιοι δικαιούνται μείωση 50% και ποιοι πλήρη απαλλαγή

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τους πολίτες που ήταν πληττόμενοι λόγω πανδημίας, αυτοί καλούνται να πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων που απαλλάσσονται τελείως, καθώς τα εισοδήματά τους είναι κάτω από τα όρια που ισχύουν για την έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ.

Σε ό,τι αφορά στους δικαιούχους της απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι οι φορολογούμενοι των οποίων:

- Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας ήτοι:

 •     άγαμος: έως 9.000 ευρώ
 •     έγγαμος (χωρίς εξαρτώμενα μέλη): 10.000 ευρώ,
 •     έγγαμος (με ένα εξαρτώμενο μέλος): 11.000 ευρώ
 •     έγγαμος (με δύο εξαρτώμενα μέλη): 12.000 ευρώ

-Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

- Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

- Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Δικαιούχοι απαλλαγής 100%:

- Σε οικογένειες, που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον: Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος ήτοι:

 •     Έγγαμος (με τρία εξαρτώμενα μέλη): 16.000 ευρώ
 •     Έγγαμος (με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη): 17.000 ευρώ
 •     Έγγαμος (με πέντε εξαρτώμενα μέλη): 18.000 ευρώ
 •     Έγγαμος (με δύο εξαρτώμενα μέλη, το ένα με αναπηρία 80% και άνω): 15.000 ευρώ.

    

- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

- Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ