Εκτιμησεις S&Ρ: Η ύφεση στην ευρωζώνη θα φθάσει το 2% - Λόγω κορωνοϊού

Εκτιμησεις S&Ρ: Η ύφεση στην ευρωζώνη θα φθάσει το 2% - Λόγω κορωνοϊού Facebook Twitter
1

Η κρίση του κορωνοϊού θα προκαλέσει ύφεση 2% στην ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος και τα κράτη θα χρειαστούν αποφάσεις «γρήγορες και τολμηρές» για να στηρίξουν την ανάκαμψη το φθινόπωρο, όπως εκτίμησε σήμερα ο οίκος S&P.

«Η ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται μπροστά σε ύφεση» εκτίμησε ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης στις οικονομικές του προβλέψεις που σε μεγάλο βαθμό αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω ύστερα από την παύση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη λόγω των αυστηρών μέτρων περιορισμού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Αναμένουμε τώρα μείωση της τάξης του -2%... η οποία αντιπροσωπεύει απώλεια 420 δισεκ. ευρώ το 2020, συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις τον Νοέμβριο» ανέφερε ο S&P.

Ειδικότερα, ο οίκος αναμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 2,6% για την Ιταλία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία, και κατά 2,1% για την Ισπανία, που έχει το δεύτερο υψηλότερο αριθμό νεκρών.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας, καθώς και αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,9%, μια πτώση λίγο μεγαλύτερη από αυτήν της Γαλλίας, όπου αναμένεται μείωση κατά 1,7% φέτος.

Ενώ ο οίκος αναμένει «μια σταδιακή ανάκαμψη του 3%» το 2021 για την ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέπει ότι η ανάκαμψη αυτή θα απαιτήσει «απαντήσεις γρήγορες και τολμηρές για να αποφευχθεί περαιτέρω απώλεια του ΑΕΠ».

Ο S&P προειδοποιεί ότι ο αντίκτυπος της κρίσης μπορεί να είναι πολύ πιο ισχυρός εάν «η επιδημία παραταθεί και εξαπλωθεί περισσότερο» σε σχέση με τις σημερινές εκτιμήσεις. «Εκτιμούμε ότι μια ακινητοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας της ευρωζώνης για 4 μήνες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ έως και κατά -10% φέτος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Επιδότηση ενοικίου και εξασφάλιση στέγης για ευάλωτες ομάδες

Οικονομία / Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Επιδότηση ενοικίου και εξασφάλιση στέγης για ευάλωτες ομάδες

Το πρόγραμμα «Κάλυψη», συνολικού προϋπολογισμού 21,5 εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιείται σε 44 Δήμους της χώρας, αφορά ακίνητα τα οποία διατίθενται σε δικαιούχους ηλικίας 25 έως 39 ετών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία
LIFO NEWSROOM
«Ακριβή» μου Ελλάδα: 100% ακριβότερες οι χαρτοπετσέτες από την Ευρωζώνη - Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ

Οικονομία / «Ακριβή» μου Ελλάδα: 100% ακριβότερες οι χαρτοπετσέτες από την Ευρωζώνη - Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ακρίβειας είναι το ανθρακούχο νερό, το οποίο είναι 129% ακριβότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, οι χαρτοπετσέτες στο 100%, η μαργαρίνη (60%) και το βούτυρο (54%)
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Όλοι όσοι είναι από 25-45 είμαστε αντιμέτωποι με το 2ο φλοτς κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μας ζωής.2010 με 2015 πλακωνόμασταν μεταξύ μας. Από τούδε και στο εξής μπορούμε να πλακωνόμαστε με αντισηπτικά μαντιλάκια και λοσιόν οινοπνεύματος.Πολύ φοβούμαι ότι ο Κούλης θα πάει αδόξως όπως και ο ΓΑΠ... Οι συγκυρίες αδικούν και τους δύο. Ευελπιστώ η παρούσα κρίση να μας βρει λίγο πιο σοφούς. Πιο αλληλέγγυους με εμάς και λιγότερο με πολιτικές ιδέες ή πρακτικές προ πολλού πεθαμένων ηρώων.