ΕΚΤ: Αύξηση 25 μονάδων βάσης στα επιτόκια- Μάχη για τον πληθωρισμό

ΕΚΤ: Αύξηση 25 μονάδων βάσης στα επιτόκια-Μάχη για τον πληθωρισμό Facebook Twitter
Φωτ.: Sooc
0

Η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα προχώρησε σήμερα σε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στα τρία βασικά επιτόκια της.

Η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα  μείωσε πάντως τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της με την σημερινή απόφαση και διατήρησε τις επιλογές της ανοιχτές για μελλοντικές κινήσεις, καθώς συνεχίζει να δίνει την μάχη της κατά του επίμονα υψηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στα τρία βασικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας ήταν η μικρότερη από τότε που άρχισε να τα αυξάνει το περασμένο καλοκαίρι. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα δεν δεσμεύτηκε ρητά για περαιτέρω αυξήσεις.

«Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής θα φθάσουν σε επίπεδα επαρκώς περιορισμένα ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», ανέφερε.

Η έβδομη συνεχόμενη αύξηση της ΕΚΤ φέρνει το επιτόκιο που καταβάλλει στις τραπεζικές καταθέσεις, δηλαδή το σημείο αναφοράς για το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη των 20 χωρών, στο 3,25% από 3,0%. Αυτό ήταν σύμφωνο με όσα περίμεναν οι αναλυτές και με την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για το επιτόκιο την Τετάρτη.

Η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα προσπαθεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στον στόχο του 2%, αφού άγγιξε για λίγο διψήφιο αριθμό πέρυσι, τροφοδοτούμενος, μεταξύ άλλων, από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, την επέκταση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων και τη στενή αγορά εργασίας.

Μετά την σημερινή αύξηση, το επιτόκιο στις ελάχιστα χρησιμοποιούμενες εβδομαδιαίες δημοπρασίες μετρητών της ΕΚΤ θα αυξηθεί στο 3,75%, ενώ τα δάνεια μίας ημέρας από την κεντρική τράπεζα θα κοστίζουν πλέον 4,0%.

Με πληροφορίες από Reuters 

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα υψηλή παραβατικότητα εντοπίστηκε και στις μισθώσεις ομπρελών και καθισμάτων σε παραλίες, με δεκάδες επιχειρήσεις να σφραγίζονται σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κέρκυρα, Σύρο, Σίφνο, Πόρο και Αίγινα
LIFO NEWSROOM
Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM