ΕΦΚΑ: Πώς πληρώνεται η αναρρωτική άδεια λόγω κορωνοϊού

ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για το πώς πληρώνεται η αναρρωτική άδεια λόγω κορωνοϊού Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Διευκρινήσεις για τον τρόπο με τον οποίο πληρώνεται η αναρρωτική άδειας σε όσους νοσούν με κορωνοϊό, έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑΝΤ1, δεν αρκεί η προσκόμιση rapid ή PCR test για να πληρωθεί ασθενής από τον ΕΦΚΑ, αλλά όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις απαιτείται οπωσδήποτε ιατρική γνωμάτευση.

«Ο ΕΦΚΑ δεν είναι ο οργανισμός που απλώς διαπιστώνει ότι κάποιος νοσεί, είναι ένας φορέας που διαχειρίζεται τα επιδόματα ασθενείας, που διαχειρίζεται τα χρήματα των πολιτών» σημείωσε μεταξύ άλλων ενώ διευκρίνισε πως για να καταβάλει τα χρήματα ο ΕΦΚΑ για έναν εργαζόμενο που «κάθεται για πάνω από πέντε μέρες, ο ασφαλισμένος πρέπει να εξεταστεί από γιατρό».

Τονίζεται δε ότι η εντολή της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά στην καταβολή του επιδόματος ασθενείας, ανεξαρτήτως αν τίθεται θέμα πανδημίας.

Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι δεν είναι αναγκαίο να εξεταστεί δια ζώσης ο ασθενής, καθώς «αν ο γιατρός είναι συνδεδεμένος με τον ΕΟΠΥΥ και το δηλώσει στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, τότε ο ασθενής πληρώνεται κανονικά».

Αναφερόμενος στο ποσό της καταβολής, εξήγησε ότι όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, στην πληρωμή υπάρχει αναλογία εργοδότη – ΕΦΚΑ, εφόσον ο εργαζόμενος δεν έχει εξαντλήσει τις μέρες αναρρωτικής άδειας που δικαιούται».

«Οι πέντε μέρες covid είναι έξτρα των ημερών αναρρωτικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος» όπως επισήμανε.

Σημείωσε δε, ότι ήδη ο ΕΦΚΑ έχει εκδώσει χιλιάδες επιδόματα λόγω κορωνοϊού. 

Υπενθυμίζεται ότι από τον ΕΟΔΥ χθες διευκρινίστηκε μεταξύ άλλων, ότι ο εργαζόμενος που νοσεί από κορωνοϊό χρειάζεται να προσκομίσει στην εργασία του: 

  • Βεβαίωση θετικού αποτελέσματος που αποτελεί το αποδεικτικό νόσησης,
  • Αν απαιτείται αναρρωτική άδεια μπορεί να απευθυνθεί στον οικογενειακό/θεράποντα ιατρό σας ή στον ιατρό εργασίας της Εταιρείας που εργάζεται.

Στην περίπτωση δε, που κάποιος έχει έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα και βρίσκεται σε υποχρεωτική καραντίνα διευκρινίζεται ότι:

  • Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις καραντίνας για στενές επαφές.
  • Η βεβαίωση καραντίνας των στενών επαφών χορηγείται αποκλειστικά από την ΓΓΠΠ.

Με πληροφορίες του ΑΝΤ1

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ