Τον Μάρτιο χάθηκαν 41.903 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα

Τον Μάρτιο χάθηκαν 41.903 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Αρνητικό ήταν το ισοζύγιο των θέσεων εργασίας για τον μήνα Μάρτιο, που σημείωσε την χαμηλότερη καταγεγραμμένη επίδοση ισοζυγίου αντίστοιχου μήνα από το 2001.

Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων δημοσιοποίησε αναλυτικά στοιχεία για τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, με τις απολύσεις να αφορούν επί της ουσίας στο διάστημα 1 έως 17 Μαρτίου, καθώς στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία, θεωρούνται άκυρες οι απολύσεις που έγιναν από τις 18 Μαρτίου σε επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω του κορωνοϊού.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», τον Μάρτιο καταγράφηκε σημαντική μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 41.903 θέσεις εργασίας.


Αναλυτικά, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 103.002, ενώ οι αποχωρήσεις σε 144.905. Από τις 144.905 συνολικά αποχωρήσεις, οι 67.861 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 77.044 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.


Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Μάρτιος 2020 και Μάρτιος 2019, προκύπτει αρνητική επίδοση κατά 85.276 λιγότερες θέσεις εργασίας, για τον Μάρτιο 2020 (αρνητικό ισοζύγιο -41.903 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (43.373) τον Μάρτιο του 2019.


Το ισοζύγιο Μαρτίου 2020 αποτελεί τη χαμηλότερη καταγεγραμμένη επίδοση ισοζυγίου αντίστοιχου μήνα από το 2001 μέχρι σήμερα αλλά όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας «η ασυνήθιστα χαμηλή επίδοση ισοζυγίου, για μήνα Μάρτιο καταγράφεται σε περιβάλλον ειδικών οικονομικών συνθηκών στην αγορά εργασίας, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού».

Αρνητικό ισοζύγιο και για το πρώτο τρίμηνο του 2020


Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 464.236 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 498.590, εκ των οποίων οι 287.579 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 211.011 οικειοθελείς αποχωρήσεις.


Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου τριμήνου του έτους 2020 είναι αρνητικό και διαμορφώνεται στις 34.354 λιγότερες θέσεις εργασίας.


Σημειώνεται πως παράλληλα, με τις ηλεκτρονικές υποβολές εντύπων προσλήψεων – απολύσεων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» υπάρχει και ένα ιδιαίτερα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων που προέβησαν αναγκαστικά σε χειρόγραφες υποβολές εντύπων στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, είτε λόγω περιπτώσεων εκπρόθεσμων υποβολών, στις οποίες επιβάλλονται και τα προβλεπόμενα πρόστιμα, είτε λόγω ειδικών ελάχιστων περιπτώσεων επιχειρήσεων που αδυνατούν να υποβάλλουν τα στοιχεία ηλεκτρονικά.

Το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης για αυτές τις συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων για το διάστημα από 01.03.2020 έως και 31.03.2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, διαμορφώνεται σε 677 απώλειες θέσεων εργασίας.

Για να διαβάσετε αναλυτικά τα στοιχεία πατήστε εδώ.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM