Δεν πανηγυρίζουμε αλλά οι τιμές μειώθηκαν σε 4.000 προϊόντα, λέει ο Σκρέκας

Δεν πανηγυρίζουμε αλλά οι τιμές μειώθηκαν σε 4.000 προϊόντα, λέει ο Σκρέκας Facebook Twitter
φωτ.: Eurokinissi
0

Σε έναν πρώτο απολογισμό για την πορεία των τιμών ενάντια στον πληθωρισμό, στον απόηχο της εφαρμογής των μέτρων που ξεκίνησε από 1η Μαρτίου, προχώρησε μιλώντας στον Real fm, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκας, αναφέροντας ότι υπάρχουν μειώσεις ως και 15-20% σε πολλά προϊόντα.

«Παρακολουθούμε τις τιμές στα ράφια από τη ΔΙΜΕΑ» τόνισε ο κ. Σκρέκας και σημείωσε ότι το υπουργείο έχει παραλάβει τους τιμοκαταλόγους από τις αλυσίδες και όπως καταγράφεται υπάρχουν μειώσεις σε σχεδόν 4.000  κωδικούς.  "Σε 3912 κωδικούς από τις 24.000 που έχει ένα σούπερ μάρκετ, έχουν καταγραφεί μειώσεις στις τιμές. Η διάταξη για μείωση της τιμής επηρεάζει" σημείωσε.

«Εάν κάνετε μια έρευνα στην αγορά θα διαπιστώσετε ότι οι ανατιμήσεις έχουν αποτραπεί. Η διάταξη που περάσαμε έχει αποτρέψει χιλιάδες ανατιμήσεις. Έχουμε μείωση στις ανατιμήσεις κατά 80%», τόνισε αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του μέτρου με το «πάγωμα» των ανατιμήσεων και το συνδεόμενο δικαίωμα για προσφορές, που το συνοδεύει. «Έχουμε μειώσεις τιμών. Βλεπουμε τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης. Σε σχέση με το Δεκέμβριο η μείωση στον πληθωρισμό τροφίμων είναι της τάξης του 15-20%. Έχει μειωθεί κάτω από 8%. Από την άλλη πλευρά ο Γενικός Δείκτης, με ενέργεια, είδη προσωπικής υγιεινής, ρούχα κτλ,  εκεί έχουμε ακόμη χαμηλότερο πληθωρισμό που προσεγγίζει στο 3%. Δε θα σταματήσουμε για να πετύχουμε το στόχο μας» είπε ο κ. Σκρέκας και προσέθεσε:

«Δεν πανηγυρίζουμε μια και η προσπάθεια δεν μπορεί να αποδώσει από τη μια μέρα στην άλλη. Προχωρούμε με διαρθρωτικά μέτρα, που όμως, αναγνωρίζονται κι από άλλα κόμματα. Δε σταματά η μάχη. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Σε σχέση με τα εισαγόμενα είδη, που έχουν αυξημένη ζήτηση αυτή την περίοδο της Αποκριάς και της Σαρακοστής ανέφερε ότι εντείνονται οι έλεγχοι για περιπτώσεις αισχροκέρδειας. "Γενικότερα στον εισαγόμενο πληθωρισμό, σημείωσε, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα μια και είμαστε μικρή αγορά. Συνεχίζουμε ελέγχους για να αποτρέψουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας πχ σε κατεψυγμένα και σε χυμό πορτοκαλιού, όπου υπάρχουν μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες. Ελέγχουμε, περιθώρια κέρδους για να αποτρέψουμε αθέμιτες πρακτικές και τον πειρασμό για να κερδίσει κάποιος παραπάνω".

Σε σχέση με το βρεφικό γάλα είπε ότι υπάρχει συστηματικός έλεγχος των εταιρειών, "Για το βρεφικό γάλα ανακοινώσαμε ποιες είναι οι τιμές. Λάβαμε ποιες είναι οι τιμές σε άλλες χώρες. Είχαμε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Διαπιστώσαμε ότι εδώ ήταν υψηλότερες από μέσο όρο. Τα μέτρα αυτά έχουν οδηγήσει στο να πάει η τιμή προς το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ελέγχουμε εάν έχουν συμμορφωθεί. Εάν δούμε ότι κάποιος δεν ακολούθησε θα επιβάλλουμε μέτρα."

Σε σχέση με τις τιμές που καταγράφονται σε κάποια προϊόντα ή το λάδι ή τα πορτοκάλια ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι "και ο Έλληνας αγρότης πουλάει με βάση τις διεθνείς τιμές. Εάν επιβάλουμε  να τα πληρώσει στην μισή  τιμή θα έρθουν οι ξένες εταιρείες να τα πάρουν. Προσπαθούμε, με τις καθαρές τιμές, να επιβάλουμε ότι οι μεσάζοντες δε θα αισχροκερδούν, σε κάποια είδη κι από κει και πέρα όταν έχουμε καταστροφές αυτό  εκτινάσσει τις τιμές. Δεν μπορεί να το αλλάξει η Ελλάδα από μόνη της τα δεδομένα. Οι οπωρώνες και οι πορτοκαλοπαραγωγοί δεν τα αφήνουν πλέον στα δέντρα μια και έχουν καλύτερη τιμή".

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM