Δάνεια έως 25.000€ για μικρές επιχειρήσεις χωρίς προσημείωση - Νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα

Δάνεια έως 25.000€ για μικρές επιχειρήσεις χωρίς προσημείωση - Νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα Facebook Twitter
0

Την ερχόμενη εβδομάδα εισάγεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον θεσμό των μικροπιστώσεων στην Ελλάδα

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να ιδρύονται εταιρείες που θα δανείζουν τους ενδιαφερόμενους από το μετοχικό τους κεφάλαιο.

Πρόκειται για δάνεια έως 25.000 ευρώ που θα χορηγούνται χωρίς προσημείωση, επειδή τα χρήματα δεν θα είναι από καταθέσεις, αλλά από χρήματα ιδιωτών επιχειρηματιών και, ως εκ τούτου, ο δανεισμός δεν θα συνοδεύεται από τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια.

Πρακτικά θα δοθεί δυνατότητα χρηματοδότησης σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που αυτή την στιγμή είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη χορήγηση δανείων χωρίς υποχρέωση εμπράγματων εξασφαλίσεων, σε άτομα που σήμερα δεν μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να στρέφονται σε «παρατραπεζικά» κυκλώματα και να πέφτουν θύματα τοκογλυφίας.

Κατά τον υπουργό, «ο θεσμός αντικαθιστά τη μάστιγα της τοκογλυφίας με θεσμικό τρόπο, πολύ λογικότερα επιτόκια και καθαρές συναλλαγές. Έτσι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν πολύ γρήγορα να αποκτούν πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια χωρίς να υπάρχει τραπεζικός δανεισμός. Ο τόκος θα είναι σε λογικά επίπεδα και θα είναι ελεγχόμενος από το κράτος».

Προανήγγειλε δε ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών για τις επιταγές για τον τουρισμό και τα εποχικά καταστήματα, ενώ για τις φορολογικές ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων διαβεβαίωσε ότι θα τους επιστραφεί ένα μέρος των απωλειών. 


Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ν/σ θα προβλέπεται πως οι μικροχρηματοδοτήσεις θα καλύπτουν ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, εξοπλισμό, επενδύσεις, εγγυήσεις και κόστος εκπαίδευσης. Το νέο σύστημα αναμένεται να συνοδευτεί και από παροχή φορολογικών κινήτρων προς τους δικαιούχους όπως απαλλαγή από χαρτόσημα και έκπτωση τόκων.


Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, ιδρύματα μικροχρηματοδότησης θα μπορούν να συστήσουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα κατόπιν αξιολόγησης και χορήγησης της απαιτούμενης άδειας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Δικαίωμα ίδρυσης ή και συμμετοχής θα έχουν και ξένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, αρκεί να διαθέτουν έδρα στην Ελλάδα.

«Ο θεσμός των μικροπιστώσεων υπάρχει και σε άλλες χώρες, αλλά δεν είχε έρθει στην Ελλάδα. Ο προκάτοχός μου, ο Γιάννης Δραγασάκης, είχε ξεκινήσει τη σύνταξη ενός νομοσχεδίου, είχε μείνει σοβαρή εκκρεμότητα για το μοντέλο εποπτείας της αγοράς, είχαμε διαπραγματεύσεις με την ΤτΕ, και χθες Παρασκευή υπογράψαμε το νομοσχέδιο με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σχετικά με τον δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέσω του οποίου θα διατεθούν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ο κ. Γεωργιάδης υποσχέθηκε διευρυμένα κριτήρια για τους δικαιούχους, επισημαίνοντας πως στον πρώτο κύκλο πήραν χρήματα 56.000 επιχειρήσεις. Τώρα εκτιμά πως οι δικαιούχοι θα είναι πολύ περισσότεροι και το διαθέσιμο ποσό είναι επίσης μεγαλύτερο.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαπάτηση ελληνικών εταιρειών στην Τουρκία - Η προειδοποίηση του ελληνικού προξενείου

Οικονομία / Το Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη προειδοποιεί ελληνικές εταιρείες να μην συνεργάζονται με συγκεκριμένο Τούρκο επιχειρηματία

Τούρκος γεννημένος στην Κομοτηνή προσεγγίζει ελληνικές εταιρείες για προμήθεια φθηνών επίπλων κήπου, παίρνει προκαταβολές και δεν στέλνει ποτέ τα εμπορεύματα
NEWSROOM
Τέλη κυκλοφορίας 2024: Λήγει η προθεσμία σε έξι μέρες - Έχουν πληρώσει δύο στους τρεις

Οικονομία / Τέλη κυκλοφορίας 2024: Λήγει η προθεσμία σε έξι ημέρες - Δύο στα τρία αυτοκίνητα έχουν πληρώσει

Μέχρι σήμερα έχει εισπραχθεί ποσό 778.617.558 ευρώ, από τέλη κυκλοφορίας που καταβλήθηκαν για 4.416.897 αυτοκίνητα, ποσό που μεταφράζεται σε 66,16% των προσδοκιών της ΑΑΔΕ
NEWSROOM