Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Νέο μνημόνιο της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Νέο μνημόνιο της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να υπογράψει μνημόνιο με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης - Airbnb, Booking.com και VRBO - για τα πραγματικά εισοδήματα των ιδιοκτητών που νοικιάζουν τα ακίνητά τους. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι τρεις αυτές πλατφόρμες θα αποστέλλουν πλέον στην ΑΑΔΕ τον πλήρη φάκελο για τα ακίνητα και τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές τους. Στόχος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής από τη βραχυχρόνια μίσθωση. 

Έτσι ο φορολογικός μηχανισμός θα έχει αναλυτική εικόνα για το προφίλ των ιδιοκτητών που μισθώνουν βραχυχρόνια το ακίνητό τους, με αποτέλεσμα όσοι εντοπίζονται να κρύβουν ακίνητα και εισοδήματα να αποβάλλονται αυτομάτως από τις πλατφόρμες.

Σημειώνεται, ότι στόχος είναι να επιβάλλονται και πρόστιμα που θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και θα αγγίζουν μέχρι και τις 20.000 ευρώ. 

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Από φέτος οι αλλαγές 

Η διαβίβαση των νέων στοιχείων από τις ψηφιακές πλατφόρμες θα ξεκινήσει από φέτος, ανοίγοντας τον δρόμο για τις άμεσες διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ και την προσυμπλήρωσή τους στο έντυπο Ε2 που υποβάλλουν οι υπόχρεοι από τις φορολογικές δηλώσεις του 2024. 

Οι κωδικοί θα είναι προσυμπληρωμένοι αλλά όχι κλειδωμένοι, που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές ακινήτων θα έχουν τη δυνατότητα για παρεμβάσεις με στόχο την ορθή απεικόνιση των εισοδημάτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.  

ΑΑΔΕ: Εισοδήματα 550 εκατ. ευρώ το 2023 

Η ακτινογραφία που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ δείχνει ότι το 2022 δηλώθηκαν εισοδήματα 530 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος ο πήχης θα ανέβει πάνω από τα 550 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, από τις διασταυρώσεις στα 140.000 ακίνητα που είναι δηλωμένα στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής» της ΑΑΔΕ προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα, σύμφωνα με την ΕΡΤ: 

  • Το 37% των ακινήτων ή 51.800 ακίνητα εμφανίζονταν στις πλατφόρμες χωρίς να έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) ή o AMA που είχε δηλωθεί δεν ήταν έγκυρος. 
  • Για το 66% των ακινήτων που εντοπίστηκαν χωρίς ΑΜΑ ή με ψεύτικο ΑΜΑ, δηλαδή για 34.188 ακίνητα, οι φορολογούμενοι συμμορφώθηκαν δηλώνοντας τα ακίνητα στο Μητρώο της ΑΑΔΕ και εμφάνισαν τα εισοδήματα που απέκτησαν με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. 
  • Το 34% των ακινήτων χωρίς ΑΜΑ ή 17.612 ακίνητα «κατέβηκαν» από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. 
  • 73.258 ιδιοκτήτες ακινήτων πιάστηκαν τον περασμένο χρόνο να έχουν αποκρύψει εισοδήματα 102 εκατ. ευρώ. Οι 200 από τις «χρυσές βίλες» είχαν έδρα τη Μύκονο, ενώ ξενοδοχείο στα Μετέωρα ξέχασε να δηλώσει εισοδήματα 1,3 εκατ. ευρώ. 
  • Οι έλεγχοι για «μαύρα» εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα ενταθούν μετά το πέρας των φετινών δηλώσεων, με τη χρήση «έξυπνων» ηλεκτρονικών εργαλείων από τους ελεγκτές. 
 
 
Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τούρκοι κάνουν αναρτήσεις για το «φτηνό, καλό φαΐ» στην Ελλάδα, αλλά από πίσω κρύβεται κάτι ένα μεγάλο πρόβλημα

Διεθνή / Τούρκοι κάνουν αναρτήσεις για το «φτηνό, καλό φαΐ» στην Ελλάδα, αλλά από πίσω κρύβεται ένα μεγάλο πρόβλημα

Οι τιμές σε τουριστικά θέρετρα σε Ελλάδα και Τουρκία - Αυξάνονται οι τιμές σε φαγητό, ένδυση, μεταφορές - Το όριο πείνας στην Τουρκία ξεπερνά τον κατώτατο μισθό κατά 3.000 λίρες - Ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ