«Βουτιά» 44% της τουρκικής λίρας το 2021 - «Χειρότερη χρονιά στις δύο δεκαετίες εξουσίας Ερντογάν»

«Βουτιά» 44% της τουρκικής λίρας το 2021 - «Χειρότερη χρονιά στις δύο δεκαετίες εξουσίας Ερντογάν» Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ
0

Η τουρκική λίρα οδεύει προς τη χειρότερη της χρονιά από τότε που ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία πριν από δύο δεκαετίες, παρά τη σημερινή του έκκληση προς τους Τούρκους να εμπιστευθούν τις ανορθόδοξες πολιτικές του για μείωση των επιτοκίων μπροστά στην αύξηση του πληθωρισμού.

Η τουρκική λίρα -μακράν το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές το 2021, όπως και την προηγούμενη χρονιά- κινείται πτωτικά εδώ και πέντε ημέρες καταγράφοντας απώλειες 20% έναντι του δολαρίου.

Αναμένεται να ολοκληρώσει το 2021 με πτώση κατά 44%, κυρίως εξαιτίας του οικονομικού προγράμματος του Ερντογάν που επικεντρώνεται στις εξαγωγές και τις πιστώσεις παρά την υποτίμηση του νομίσματος, που έλαβε διαστάσεις κανονικής κρίσης του τελευταίους δύο περίπου μήνες, προκαλώντας τριγμούς στην οικονομία.

Σήμερα ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις σε τουρκική λίρα και να μεταφέρουν τα αποθέματά τους σε χρυσό στις τράπεζες, λέγοντας ότι οι διακυμάνσεις στην αγορά είναι σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο.

Ο ίδιος διατύπωσε και πάλι την ανορθόδοξη άποψή του σύμφωνα με την οποία τα επιτόκια «είναι η αιτία του πληθωρισμού».

Μετά τις δηλώσεις του, η λίρα επέκτεινε τις απώλειές του, υποχωρώντας έως 1,4% στις 13,414 έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας πτώση 20% από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Στις 13:15 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 13,36 λίρες ανά δολάριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Οικονομία / Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με το ήδη ισχύον επίδομα ενοικίου, που από το 2016 καταβάλλεται απευθείας στους ενοικιαστές «χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως αυτοί αποδίδουν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες»
LIFO NEWSROOM