Άνοδος στις τιμές των ακινήτων - «Αμετακίνητα» τα ενοίκια

Άνοδος στις τιμές των ακινήτων - «Αμετακίνητα» τα ενοίκια Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2020 η άνοδος στις τιμές των ακινήτων, ενώ σταθερές έμειναν οι τιμές των ενοικίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 6,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Στην Αθήνα η αύξηση των τιμών - πρό της πανδημίας - ξεπέρασε το 10,5%. Για το σύνολο του 2019, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,3%, έναντι αύξησης 1,8% το 2018.

Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το α΄τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ήταν 7,9% για τα "νέα" διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 6,3% για τα "παλαιά", δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Για το σύνολο του 2019, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η αύξηση των τιμών σε σχέση με το 2018 ήταν 7,7% για τα «νέα» διαμερίσματα, έναντι αύξησης 2% το 2018, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 7% το 2019, έναντι αύξησης 1,7% το 2018.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το α΄τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 αυξήθηκαν κατά 10,6% στην Αθήνα, 5,5% στη Θεσσαλονίκη, 2,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 4,3% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2019, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η μέση αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2018 ήταν 10,4%, 7%, 4% και 4,6% αντίστοιχα.

Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το α΄τρίμηνο του 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 7,3% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2019, ενώ, για το σύνολο του 2019, η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε σε 7,4%, έναντι αύξησης κατά 1,8% το 2018.

Θεσσαλονίκη: 50% περισσότερα διαθέσιμα σπίτια, αλλά χωρίς πτώση τα ενοίκια

Στη Θεσσαλονίκη ότι οι τιμές των ενοικίων παραμένουν οι ίδιες με την προ κορωνοϊού εποχή, αλλά τα διαμερίσματα που διατίθενται είναι σε καλύτερη κατάσταση. Οι μεσίτες εκτιμούν ότι φέτος οι νεοεισερχόμενοι στα ΑΕΙ, μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων μέσα στο καλοκαίρι, δε θα σπεύσουν -όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια- να βρουν αμέσως σπίτι για να νοικιάσουν στην πόλη που θα περάσουν, αλλά θα περιμένουν μέχρι τελευταία στιγμή, ώστε σε περίπτωση που υπάρξει ένα νέο, δεύτερο κύμα της πανδημίας στις αρχές του Φθινοπώρου, να μη μείνουν με ένα κατάλυμα το οποίο θα πληρώνουν, αλλά στο οποίο δε θα μένουν, όπως έγινε το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Αντίθετα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας προβλέπεται μαζική αναζήτηση καταλυμάτων.

Καλύτερα ναι, φθηνότερα όχι

Οι τιμές στα ενοίκια δε φαίνεται να έχουν πτωτική τάση σε καμιά περιοχή της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει όμως σαφής εικόνα ότι τα διαμερίσματα που διατίθενται πλέον είναι πολύ καλύτερα απ' ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Η τάση της βραχυχρόνιας μίσθωσης έβαλε πολλούς ιδιοκτήτες στη διαδικασία ανακαίνισης παλαιών διαμερισμάτων με αποτέλεσμα θα διατίθενται σπίτια «όχι πιο φθηνά, αλλά πιο καλά», όπως εξηγεί ο ο μεσίτης Βαγγέλης Πολυμεράς.

Παρόλο που υπάρχουν περισσότερα σπίτια διαθέσιμα προς ενοικίαση απ' ό,τι πέρυσι τέτοιο καιρό, σε ποσοστό σχεδόν 50%, η ζήτηση είναι μεγάλη. Καταγράφεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, μετακίνηση ενοικιαστών, οι οποίοι βρήκαν τώρα την ευκαιρία να επιλέξουν όχι απαραίτητα ένα φθηνότερο, αλλά ένα καλύτερο σπίτι.

«Είχαν νοικιάσει σπίτια που δεν ήταν πρώτη τους επιλογή και τώρα φεύγουν από υπερτιμημένα διαμερίσματα» εξηγεί ο κ. Πολυμεράς και ο κ. Χατζηαναγνώστου συμπληρώνει ότι επειδή υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, σε σχέση με πριν, οι υποψήφιοι ενοικιαστές «δεν έχουν το άγχος να κλείσουν κάτι για να μην το προλάβει κάποιος άλλος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM