Ανάπτυξη 2,5% στην Ελλάδα το 2018 προβλέπει η Κομισιόν

Ανάπτυξη 2,5% στην Ελλάδα το 2018 προβλέπει η Κομισιόν Facebook Twitter
0

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2,5% προβλέπει για το 2018 και το 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις για την περίοδο 2017-2018 που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, με τίτλο «Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ξανά», αναφέρει ότι η ανάκαμψη αναμένεται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια και να στηρίξει την αύξηση της απασχόλησης. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι «η σταθερή δέσμευση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της ανάπτυξης».

«Είναι η πρώτη φορά από το 2006 που η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται για τρία διαδοχικά τρίμηνα», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2017, που αντιστοιχεί σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,1%, για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2017.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι καθαρές εξαγωγές ήταν ο βασικός μοχλός της ανάκαμψης το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2017, καθώς η Ελλάδα έχει αρχίσει να επωφελείται από την ευρύτερη ανάκαμψη στην Ευρώπη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, η οποία επετεύχθη μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης ήταν γενικά σταθερή τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2017, μειώνοντας κάπως το κενό των αποταμιεύσεων. Ωστόσο, παρατηρήθηκε μείωση των επενδύσεων, η οποία εκτιμάται ότι συνδέεται «με τις δυσμενείς επιπτώσεις που έφερε η καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM».

Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί στο 2,5%, τόσο το 2018 όσο και το 2019. Η σταθερή βελτίωση στην αγορά εργασίας και του καταναλωτικού κλίματος αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2018 το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα θα βελτιωθεί περαιτέρω, οδηγώντας σε μια μέτρια ανάπτυξη των επενδύσεων, ενώ οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες αναμένεται να ομαλοποιηθούν σταδιακά. Το 2019 προβλέπεται πιο δυναμική αύξηση των επενδύσεων που θα συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη.

«Η ισχυρή εξωτερική ζήτηση αναμένεται να δώσει ώθηση στις καθαρές εξαγωγές, οι οποίες προβλέπεται να αποτελέσουν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για το 2018 και να στηρίξουν τον επαναπροσανατολισμό της οικονομίας προς τον τομέα του εμπορίου», αναφέρει η έκθεση.

Η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται, με τον δείκτη ανεργίας να έχει μειωθεί στο 20,7% τον Οκτώβριο του 2017, μειωμένος κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2016. Η βελτίωση οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης, καθώς το μέγεθος του εργατικού δυναμικού ήταν γενικά σταθερό. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,8% (σε ετήσια βάση), τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2017 και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, σε συνάρτηση με την οικονομική ανάκαμψη.

Ο πληθωρισμός έφτασε το 1,1% το 2017, λόγω της ανόδου των τιμών στην ενέργεια και της αύξησης της έμμεσης φορολογίας. Ο γενικός πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί το 2018, καθώς ο πυρήνας του πληθωρισμού φαίνεται απίθανο να αντισταθμίσει πλήρως τα εξασθενημένα βασικά αποτελέσματα που συνδέονται με τις τιμές της ενέργειας.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στεγαστικό: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης - Στο επίκεντρο εργαζόμενοι στην επαρχία και βραχυχρόνια μίσθωση

Οικονομία / Στεγαστικό: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης - Στο επίκεντρο εργαζόμενοι στην επαρχία και βραχυχρόνια μίσθωση

Όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρόγραμμα ανακαίνισης κατοικιών, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τα εγκαταλελειμμένα ή ημιτελή κτίσματα
THE LIFO TEAM
ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

Οικονομία / Δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία πέντε εταιρειών πετρελαιοειδών - Το άτομο που τις ελέγχει και η σχέση με τη Ρωσία

Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα λάβει μέριμνα για τους εργαζόμενους στις εταιρείες προκειμένου να απελευθερωθούν τα αναγκαία κεφάλαια για να πληρωθούν οι μισθοί
THE LIFO TEAM
Το υψηλό κόστος στέγασης στην Ευρώπη μοιάζει με «νέα πανδημία», λέει ο δήμαρχος της Βαρκελώνης

Οικονομία / Το υψηλό κόστος στέγασης στην Ευρώπη μοιάζει με «νέα πανδημία», λέει ο δήμαρχος της Βαρκελώνης

Ο Ζάουμε Κολμπόνι, μαζί με άλλους 16 δημάρχους ευρωπαϊκών πόλεων, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει έκτακτους πόρους για την κατασκευή προσιτών κατοικιών
THE LIFO TEAM