Ανάπτυξη 1,3% στο γ' τρίμηνο 2017 «βλέπει» η ΕΛΣΤΑΤ

Ανάπτυξη 1,3% στο γ' τρίμηνο 2017 «βλέπει» η ΕΛΣΤΑΤ Facebook Twitter
0

Αύξηση 1,3% σημείωσε το ΑΕΠ το γ' τρίμηνο φέτος σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση με το β' τρίμηνο 2017 η αύξηση ανήλθε σε 0,3%. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς.

Σημειώνεται πως πρόκειται για μία επίδοση κατώτερη των προσδοκιών της κυβέρνησης, η οποία θέλει κατά μέσο όρο αύξηση ΑΕΠ κατά 2% το δεύτερο εξάμηνο του έτους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση κατά 1,6% του ΑΕΠ το 2017.

Παράλληλα, η Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε προς τα πάνω - σε 1,6% από 0,8% πριν - την αύξηση του ΑΕΠ για το β' τρίμηνο φέτος. Το α' τρίμηνο η άνοδος του ΑΕΠ ήταν 0,4%.

Η ανάπτυξη της οικονομίας κατά 1,3% το γ' τρίμηνο φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, προέκυψε από τα εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 2,2%)
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν 8,5%
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 7,8% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 12,6%)
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 9,3% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 9,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,9%).

Σε τριμηνιαία σύγκριση (γ' τρίμηνο 2017 προς β' τρίμηνο 2017) καταγράφηκαν τα εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,3% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 0,9%)
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν 6,1%
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 5% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 9,8%)
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,4% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,3%). Σημειώνεται ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 1,3% το γ' τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το γ' τρίμηνο 2016.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τούρκοι κάνουν αναρτήσεις για το «φτηνό, καλό φαΐ» στην Ελλάδα, αλλά από πίσω κρύβεται κάτι ένα μεγάλο πρόβλημα

Διεθνή / Τούρκοι κάνουν αναρτήσεις για το «φτηνό, καλό φαΐ» στην Ελλάδα, αλλά από πίσω κρύβεται ένα μεγάλο πρόβλημα

Οι τιμές σε τουριστικά θέρετρα σε Ελλάδα και Τουρκία - Αυξάνονται οι τιμές σε φαγητό, ένδυση, μεταφορές - Το όριο πείνας στην Τουρκία ξεπερνά τον κατώτατο μισθό κατά 3.000 λίρες - Ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ