Ανάπτυξη 1,3% στο γ' τρίμηνο 2017 «βλέπει» η ΕΛΣΤΑΤ

Ανάπτυξη 1,3% στο γ' τρίμηνο 2017 «βλέπει» η ΕΛΣΤΑΤ Facebook Twitter
0

Αύξηση 1,3% σημείωσε το ΑΕΠ το γ' τρίμηνο φέτος σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση με το β' τρίμηνο 2017 η αύξηση ανήλθε σε 0,3%. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς.

Σημειώνεται πως πρόκειται για μία επίδοση κατώτερη των προσδοκιών της κυβέρνησης, η οποία θέλει κατά μέσο όρο αύξηση ΑΕΠ κατά 2% το δεύτερο εξάμηνο του έτους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση κατά 1,6% του ΑΕΠ το 2017.

Παράλληλα, η Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε προς τα πάνω - σε 1,6% από 0,8% πριν - την αύξηση του ΑΕΠ για το β' τρίμηνο φέτος. Το α' τρίμηνο η άνοδος του ΑΕΠ ήταν 0,4%.

Η ανάπτυξη της οικονομίας κατά 1,3% το γ' τρίμηνο φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, προέκυψε από τα εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 2,2%)
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν 8,5%
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 7,8% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 12,6%)
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 9,3% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 9,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,9%).

Σε τριμηνιαία σύγκριση (γ' τρίμηνο 2017 προς β' τρίμηνο 2017) καταγράφηκαν τα εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,3% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 0,9%)
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν 6,1%
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 5% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 9,8%)
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,4% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,3%). Σημειώνεται ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 1,3% το γ' τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το γ' τρίμηνο 2016.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Οικονομία / Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με το ήδη ισχύον επίδομα ενοικίου, που από το 2016 καταβάλλεται απευθείας στους ενοικιαστές «χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως αυτοί αποδίδουν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες»
LIFO NEWSROOM