Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Εurokinissi
0

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να κρίνει οριστικά το ζήτημα της νομιμότητας της επιβολής αυτοτελούς τέλους επιτηδεύματος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, μετά την απόφαση της επταμελούς σύνθεσης του Β’ Τμήματος του ΣτΕ που έκρινε την σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ «παράνομη και ανυπόστατη».

Η εγκύκλιος της 9ης Απριλίου 2024 προβλέπει την καταβολή τέλους για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, ανεξαρτήτως εάν η εκμετάλλευση γίνεται από φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία. Ωστόσο, το Β’ Τμήμα έκρινε πως το έγγραφο της ΑΑΔΕ έχει κανονιστικό χαρακτήρα, δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ως εκ τούτου παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας δικαίου.

Την ακύρωση της εγκυκλίου έχουν προσφύγει να ζητήσουν ενώπιον του ΣτΕ η ΠΟΜΙΔΑ, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων και πέντε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο, επισημαίνοντας τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί η εφαρμογή της στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα έχει τον τελευταίο λόγο για την τελική και δεσμευτική ερμηνεία του θέματος, το οποίο αφορά δεκάδες χιλιάδες εκμισθωτές ακινήτων σε όλη τη χώρα.


 

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΠΛΗΡΩΜΗ

Οικονομία / Επιστροφή ενοικίου: Πότε πληρώνεται σε όσους κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις έως 12 Δεκεμβρίου

Τροποποιητικές δηλώσεις Ε1 μπορούν να γίνουν, χωρίς πρόστιμο και χωρίς επιπλέον φόρο, εφόσον οι αλλαγές αφορούν μόνο τα στοιχεία, που σχετίζονται με τη δαπάνη του ενοικίου
LIFO NEWSROOM
Από τη ΔΕΗ το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο της αγοράς τον Δεκέμβριο  

Οικονομία / Από τη ΔΕΗ το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο της αγοράς τον Δεκέμβριο  

Για ακόμη έναν μήνα, η ΔΕΗ διατήρησε την τελική τιμή του κυμαινόμενου πράσινου οικιακού τιμολογίου Γ1/Γ1Ν στα 0,13928 €/kWh, ακριβώς στα επίπεδα του Νοεμβρίου, με στόχο να παραμείνει σταθερή και ανταγωνιστική για τα νοικοκυριά.
LIFO NEWSROOM
IRIS ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Οικονομία / IRIS: Υποχρεωτικό από σήμερα για όλες τις επιχειρήσεις - Τι ισχύει με πρόστιμα και όρια συναλλαγών

Η έναρξη ισχύος της υποχρέωσης μετατέθηκε από την αρχική ημερομηνία 31 Οκτωβρίου στην 1η Δεκεμβρίου, προκειμένου να δοθεί χρόνος προσαρμογής στους φορείς
LIFO NEWSROOM