ΑΑΔΕ: Στα 107 δισ. ευρώ τα φορολογικά χρέη- Περίπου 45.000 άτομα με χρέη άνω των 100.000 ευρώ

ΑΑΔΕ: Στα 107 δισ. ευρώ τα φορολογικά χρέη- Περίπου 45.000 άτομα με χρέη άνω των 100.000 ευρώ Facebook Twitter
0

Στα 107 δισ. ευρώ έχουν ανέλθει τα φορολογικά χρέη, μεταξύ άλλων και από απλήρωτους φόρους, γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ.


Σύμφωνα με το iefimerida, ανησυχία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για την επόμενη μέρα των φορολογικών χρεών εύκολη. Πέρα από τα 2-2,5 δισ. φόρων που έχουν ανασταλεί λόγω πανδημίας και θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνονται από το Μάιο, σωρεύονται και χρέη από απλήρωτους φόρους.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι από τον Μάρτιο ως και τον Οκτώβριο προστέθηκαν άλλα 2,7 δισ. στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου αναμένεται να προστεθούν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ ακόμα.

Με αυτά τα δεδομένα, το σύνολο των φορολογικών χρεών αναμένεται να ξεπεράσει τα 107 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 δισ. στην ΑΑΔΕ θεωρούν πως είναι από πολύ δύσκολο έως απίθανο να εισπραχθούν. Για αυτό το λόγο αναμένεται από τη νέα χρονιά, η εφορία θέτει στο στόχαστρό της τους μεγάλους οφειλέτες.

Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν 45.000 Α.Φ.Μ φυσικών και νομικών προσώπων με χρέη άνω των 100.000 ευρώ έκαστος και συνολικά γύρω στα 95 δισ. ευρώ.

Ψηφιακά μέσα κατά της φοροδιαφυγής


Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει την πλήρη ψηφιοποίηση εφοριών- τελωνείων, λύνοντας έτσι τα χέρια της ΑΑΔΕ. «Από τη μια, θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τον πολίτη κι από την άλλη θα διευκολυνθούν οι έλεγχοι και οι εισπράξεις, με στοχευμένες διαδικασίες», σημείωσε ο Γ. Πιτσιλής και όντως η Ψηφιακή Βίβλος, που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπόσχεται τρία μέσα:

-Ανάπτυξη νέου ενοποιημένου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογίας της ΑΑΔΕ

-Προηγμένη Επιχειρησιακή Νοημοσύνη (ΒΙ) και Ανάλυση Δεδομένων (Data Analytics) για την ΑΑΔΕ

-Ανάπτυξη και λειτουργία ΟΠΣ για την παρακολούθηση, διαχείριση και αυτοματοποίηση διαδικασιών ληξιπρόθεσμων οφειλών

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ