Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε ακατανόητη τη στάση του ΔΝΤ που επιμένει για επιπλέον μέτρα και περικοπές στις συντάξεις, παρά το γεγονός πως οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά.

 

«Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίο το ΔΝΤ ζητά πολύ περισσότερα μέτρα συγκριτικά με αυτά που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι κατά την υπογραφή του μνημονίου, δεδομένου ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με τότε», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος ενώ επανέλαβε ότι «η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις διακυβεύει την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».

 

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να μην υπάρξει νέα περικοπή των συντάξεων ενώ χαρακτήρισε παραπλανητικά τα στοιχεία που επικαλείται ο Πόλ Τόμσεν και τα οποία ανεβάζουν τη δαπάνη του δημοσίου για τις συντάξεις στο 10% του ΑΕΠ.

 

Παράλληλα, χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μεγαλύτερη εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα και υπογράμμισε πως χρειάζεται ένας μεσολαβητής που θα εξετάζει τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του προγράμματος αλλά και θα παίζει ρόλο στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών.

 

Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των εισοδημάτων, μια πολιτική που έχει ήδη εφαρμοστεί σε Γαλλία και Ιταλία.

 

Εν τω μεταξύ, σαφείς αποστάσεις από τη στάση του ΔΝΤ πήρε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβούλιου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, αφού άκουσε τον ´Ελληνα υπουργό Οικονομικών να περιγράφει τους κινδύνους από την καθυστέρηση της επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στη Αθήνα, ανέφερε ότι είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς τους λόγους των καθυστερήσεων αυτών.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr