Απεργία την Πρωτομαγιά

Ντάισελμπλουμ: Eίναι πολύ μακριά η ελάφρυνση του χρέους - Σε 15 χρόνια ίσως χρειαστεί παρέμβαση

Ντάισελμπλουμ: Eίναι πολύ μακριά η ελάφρυνση του χρέους - Σε 15 χρόνια ίσως χρειαστεί παρέμβαση Facebook Twitter
0

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, συμφωνούν πως μια ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω του περιορισμού του κόστους για την εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ ετησίως, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.


Ωστόσο, οι συζητήσεις για το εάν η ελάφρυνση αυτή θα πρέπει να δοθεί εξ ολοκλήρου από την αρχή, σταδιακά με την πάροδο του χρόνου όσο τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις ή ως συνδυασμός αυτών των δύο, θα ξεκινήσει αργότερα φέτος, αφού η Ελλάδα περάσει με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση από τους πιστωτές, είπε ο Ντάισελμπλουμ.


«Υπάρχει ευρεία κατανόηση για τη μέθοδο που θα έπρεπε να επιλέξουμε, δηλαδή να δούμε τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για το κρατικό χρέος» είπε ο Ντάισελμπλουμ.


«Δεύτερον, φαίνεται να υπάρχει μια ευρεία κατανόηση ότι ένα καλό πρότυπο θα ήταν να έχουμε ένα πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Και τρίτον, και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή κατανόηση των σεναρίων: ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες σε ένα κανονικό σενάριο, ή σε ένα δυσμενές σενάριο σε όρους ανάπτυξης και πληθωρισμού κλπ».


Ο Ντάισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί ότι μια συμφωνία για την εξ ολοκλήρου εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του χρέους ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση. «Θα δούμε εάν θα υπάρξουν κάποιες πολύ υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες (peaks) τα επόμενα 30 χρόνια» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. «Η ανάλυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχει δείξει ότι οι πρώτες χρηματοδοτικές δυσκολίες ίσως προκύψουν σε 15 χρόνια. Άρα, εάν ισχύει αυτό, θα ήταν περίεργο να προσπαθήσουμε από τώρα να κάνουμε παρεμβάσεις - είναι πολύ μακριά» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, προσθέτοντας: «Αλλά θα δούμε, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τα σενάρια πάνω στα οποία εργαζόμαστε με το ΔΝΤ».


«Απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι το ΔΝΤ πάντα εργάζεται στο πρότυπο του 15% αλλά εάν πουν ότι αυτό είναι πολύ υψηλό για την Ελλάδα, τότε είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους» είπε ο Ντάισελμπλουμ.


Τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι τέσσερα φορές ακριβότερα από τα χρήματα που δανείστηκε η χώρα από την ευρωζώνη, και το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα θα μειώσει την εξάρτηση της Αθήνας από αυτά, είπε ο Ντάισελμπλουμ. «Με τα 86 δισεκ. ευρώ αυτό που κάνουμε είναι ότι αποπληρώνουμε το ΔΝΤ, διότι το ΔΝΤ είναι πολύ ακριβό» δήλωσε. «Το αποπληρώνουμε με τα δάνεια του ESM, που είναι πολύ, πολύ φθηνότερα».


Ο ίδιος σημείωσε ότι από πολιτικής άποψης είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετάσχει και στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ακόμα και αν δεν πρόκειται να δανείσει χρήματα. «Είναι κρίσιμο να συμμετέχουν για την αξιοπιστία του προγράμματός μας και την πολιτική στήριξη στη Γερμανία, την Ολλανδία κλπ.» είπε.

πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM