Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο υπαινίχθηκε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να χαλαρώσει τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, εάν οι Έλληνες ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

 

Ο Κονστάνσιο δήλωσε ότι η σημασία του δημοψηφίσματος έγκειται στο αν θα είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανή η δυνατότητα επίτευξης μίας συμφωνίας για τη χορήγηση χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα.

 

«Τίποτε άλλο δεν έχει σχέση για εμάς», δήλωσε ο Κονστάνσιο σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε. «Εάν το αποτέλεσμα είναι ‘όχι', τότε θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί μία τέτοια συμφωνία", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι αυτό θα είχε συνέπειες για την ανάλυση και τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

 

«Εάν το αποτέλεσμα είναι ‘ναι', τότε θα είναι το αντίθετο: Φαίνεται ότι θα είναι ευκολότερο να επιτευχθεί μία συμφωνία», πρόσθεσε.

 

Ο Κονστάνσιο κατέστησε, ωστόσο, σαφές ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις, επισημαίνοντας ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνολικά, μετά την ανάλυση της κατάστασης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ σταμάτησε να αυξάνει τη χρηματοδότησή της ενόψει του δημοψηφίσματος, αλλά αυτή την εβδομάδα αποφάσισε να μη την μειώσει από φόβο ότι αυτό θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω τις τράπεζες, σημειώνει το Reuters. Πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο, ότι η χρηματοδότηση μέσω του ELA (έκτακτης βοήθειας ρευστότητας) ανέρχεται σε περίπου 89 δισ. ευρώ.

 

Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ θα χορηγούσε βοήθεια στις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση που το ‘όχι' ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Κονστάνσιο δήλωσε: «Δεν μπορώ να απαντήσω εκ των προτέρων σε αυτή την ερώτηση».

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr