Γίνεται λόγος για 58 ειδικές συμβάσεις δια των οποίων οι περίπου 800 ελληνικές οικογένειες του κλάδου δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους
Γίνεται λόγος για 58 ειδικές συμβάσεις δια των οποίων οι περίπου 800 ελληνικές οικογένειες του κλάδου δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους

 

Επίθεση στους Έλληνες εφοπλιστές κάνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel  που σε άρθρο του με τίτλο «Πλούτος και κρυψίνοια» αναφέρεται στις φορολογικές διευκολύνσεις που απολαμβάνουν.

 

Το περιοδικό σημειώνει ότι «οι Έλληνες εφοπλιστές παραγγέλνουν πλοία σαν μην υπήρχε ποτέ κρίση στη ναυτιλία» ενώ αναφέρεται ότι το 2012 είχαν δώσει παραγγελίες για την κατασκευή 275 καινούργιων πλοίων αξίας 10 δις ευρώ και άλλα τόσα για την ανακαίνιση του στόλου τους.

 

Όπως σημειώνεται, ένας από τους λόγους που έχουν τέτοια ρευστότητα οι εφοπλιστές είναι και το γεγονός ότι πληρώνουν ελάχιστους φόρους και από το 2002 ως σήμερα  δεν έχουν φορολογηθεί για τουλάχιστον 140 δις ευρώ.

 

Γίνεται δε λόγος για 58 ειδικές συμβάσεις δια των οποίων οι περίπου 800 ελληνικές οικογένειες του κλάδου δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους.

 

Ο Θόδωρος Βενιάμης πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών υποστηρίζει ότι οι εφοπλιστές πληρώνουν φόρους «ως ιδιώτες όπως και άλλοι».

 

Πάντως το SPIEGEL γράφει ότι το 2012 οι εφοπλιστές πλήρωσαν ως ιδιώτες φόρους ύψους 15 εκατ. ευρώ την ώρα που οι Έλληνες ναυτικοί έχουν καταβάλει φόρους ύψους 55 εκατ. ευρώ.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr