Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί τις G20 για αύξηση της φτώχειας και άτακτες χρεοκοπίες

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί τις G20 για αύξηση της φτώχειας και άτακτες χρεοκοπίες Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησε τους ηγέτες της G20 ότι η αποτυχία να παρασχεθεί πιο μόνιμη ελάφρυνση του χρέους σε ορισμένες χώρες τώρα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της φτώχειας και σε μια επανάληψη των άτακτων χρεοκοπιών που καταγράφηκαν τη δεκαετία του 1980.

Ο Ντέιβιντ Μαλπάς δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο όσον αφορά τη διαφάνεια του χρέους και την ελάφρυνσή του, ωστόσο υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

«Οι προκλήσεις του χρέους γίνονται πιο συχνές, όπως στο Τσαντ, την Αγκόλα, την Αιθιοπία και τη Ζάμπια όπου, ελλείψει μόνιμης ελάφρυνσης του χρέους, οι προοπτικές της φτώχειας παραμένουν ζοφερές», τόνισε στις παρατηρήσεις του στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.

«Η μείωση του χρέους και η διαφάνεια θα επιτρέψουν παραγωγικές επενδύσεις, που είναι το κλειδί για την επίτευξη μιας, ισχυρότερης και πιο μακροχρόνιας ανάκαμψης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας στους ηγέτες της G20 κατά τη διάρκεια συνάντησης τηλεδιάσκεψης.

«Πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε πολύ λίγα τώρα, και στη συνέχεια να υποφέρουμε από επαναλαμβανόμενες αναδιαρθρώσεις χρέους όπως στη δεκαετία του 1980», είπε.

Η λεγόμενη «χαμένη δεκαετία» της δεκαετίας του 1980 είδε πολλές υπερχρεωμένες χώρες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους, καθυστερώντας την ανάπτυξη και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της φτώχειας.

Ο Μαλπάς, ο οποίος άρχισε να πιέζει τις χώρες για ελάφρυνση του χρέους στις αρχές της κρίσης της COVID-19, προειδοποίησε ότι οι προκλήσεις στο μέλλον θα είναι μεγάλες. 

Από την άλλη, οι ηγέτες των G20 είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν επίσημα την παράταση ενός προσωρινού παγώματος στις επίσημες πληρωμές χρέους και την υιοθέτηση ενός κοινού πλαισίου για την αναδιάρθρωση του χρέους στο μέλλον.

Με πληροφορίες από Reuters

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM