Σεισμός

«Ράλι» στα διεθνή χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση για αποτελεσματικό εμβόλιο από τις Pfizer/Biontech

«Ράλι» στα διεθνή χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση για αποτελεσματικό εμβόλιο από τις Pfizer/Biontech Facebook Twitter
EPA
0

Έκρηξη ανόδου καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση της Pfizer και της BioNtech για το πειρματικό εμβόλιο τους

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία την τρίτης φάσης κλινικών δοκιμών, το εμβόλιο φαίνεται είναι κατά 90%+ αποτελεσματικό απέναντι στον κορωνοϊό, μεταξύ των εθελοντών χωρίς ένδειξη προηγούμενης μόλυνσης με την Pfizer να γίνεται η πρώτη εταιρεία που ανακοινώνει θετικά αποτελέσματα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των εργαστηρίων, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές «εκτοξεύτηκαν», καταγράφοντας στιγμιαία αύξηση άνω του 5% σε Παρίσι, Μιλάνο και Φρανκφούρτη. Το Λονδίνο κατέγραψε άνοδο 3,29% ενώ η Αθήνα άγγιξε ακόμα και το 8,41%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 4,48%, ενώ άνοδο 8,10% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.493,16 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 15,90% στις 282,50 μονάδες.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 635,24 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 8,02%. Η αξία των συναλλαγών παρουσιάζεται αυξημένη και ανέρχεται στα 55,52 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 8,74%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 5,29%.

Κέρδη σημειώνουν όλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (+27,44%), της Εθνικής (+21,74%), της Eurobank (+20,67%), της Alpha Bank (+16,74%) και της Coca Cola HBC (+16,29%).

Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+17,94%) και των Τροφίμων (+15,21%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank με 8.597.643 και 7.796.124 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΤΕ με 7,810 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 3,591 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 92 μετοχές, 21 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές.

Εν τω μεταξύ, σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα οδηγεί τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης Moody's την Παρασκευή, σε συνδυασμό με τις μαζικές αγορές ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαικύη Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP.

Έτσι, πριν από λίγο στη δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 0,73% από 0,80% που κυμαίνονταν την Παρασκευή.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε σε αρνητικό επίπεδο και κυμαίνεται στο -0,005%. Είναι η πρώτη φορά που η απόδοση ενός ομολόγου μεσοπρόθεσμης διάρκειας υποχωρεί κάτω από το 0%.

Η Μοοdy's αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στη κατηγορία Β1, ωστόσο το αξιόχρεο της χώρας συνεχίζει να βρίσκεται τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την τελευταία από τις χαρακτηριζόμενες «προς επένδυση βαθμίδα» (investment grade).

Τα ομόλογα που ανήκουν στις προς επένδυση βαθμίδες γίνονται δεκτά ως εγγύηση από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Ο οίκος αξιολόγησης απέδωσε την αναβάθμιση στις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση καθώς και στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Οικονομία
0

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM