Lufthansa: Ζημιές 2 δισ. ευρώ το γ' τρίμηνο του 2020 - Προβλήματα και στις εταιρείες διαχείρισης αεροδρομίων

Lufthansa: Ζημιές 2 δισ. ευρώ το γ' τρίμηνο του 2020 - Προβλήματα και στις εταιρείες διαχείρισης αεροδρομίων Facebook Twitter
EPA
0

Παρά την οικονομική «ένεση» του γερμανικού Δημοσίου, το έλλειμμα της αεροπορικής εταιρείας Lufthansa συνεχώς αυξάνεται. Τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2020 είναι απογοητευτικά και η εταιρεία πιο κοντά νέες περικοπές.

Όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία το απόγευμα της Πέμπτης, και μεταδίδει η Deutsche Welle, στην περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2020 το έλλειμμα αυξήθηκε κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ, για να φτάσει σε ετήσια βάση τα 5,6 δισεκατομμύρια.

Το νέο «άνοιγμα» είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του δεύτερου τριμήνου, αλλά και από εκείνο που υπολόγιζαν οι αναλυτές. Και όλα αυτά σε μία περίοδο που, λόγω των θερινών διακοπών και μίας σχετικής χαλάρωσης στα περιοριστικά μέτρα, πολλοί άρχισαν να επιλέγουν και πάλι το αεροπλάνο για τις μετακινήσεις τους. Η Lufthansa επισημαίνει πάντως ότι έχουν προκύψει και έκτακτα έξοδα, για παράδειγμα ασφαλιστικά συμβόλαια για την εξασφάλιση χαμηλών τιμών στην κηροζίνη.

Το 2019, έχοντας ήδη προχωρήσει σε περικοπές, η εταιρεία κατέγραψε κέρδη 1,15 δις ευρώ με συνολικό τζίρο που ξεπερνούσε τα 10 δις. Αλλά η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που ακολούθησαν επέφεραν τεράστιο πλήγμα, με τον τζίρο να μειώνεται κατά 74%.

Στις αρχές Ιουνίου η Lufthansa αποβλήθηκε, για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια, από τον δείκτη DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, έχοντας απολέσει μέσα σε πέντε μήνες το 38% της συνολικής αξίας της. Από τις 12 Νοεμβρίου, σε μία προσπάθεια να διευκολύνει τις μετακινήσεις σε εποχές πανδημίας, η Lufthansa αρχίζει δοκιμές «γρήγορων τεστ» για τον κορωνοϊό σε πτήσεις εσωτερικού.

Νέες κρατικές ενισχύσεις ενόψει;

Τον περασμένο Ιούνιο η γερμανική κυβέρνηση παρενέβη με ένα πακέτο βοήθειας συνολικού ύψους 8,7 δις με αντάλλαγμα την απόκτηση του 20% της εταιρείας από το γερμανικό Δημόσιο. Στο «πακέτο» συμμετείχαν οι κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Ελβετίας και του Βελγίου, καθώς οι εθνικοί αερομεταφορείς των χωρών αυτών (Austrian, Swiss, Brussels Airlines) είχαν εξαγοραστεί από τη Lufthansa.

Από την πλευρά της η Lufthansa υποσχέθηκε μείωση λειτουργικών δαπανών, αλλά ξεκαθάρισε ότι αναδιάρθρωση δεν γίνεται χωρίς μείωση προσωπικού. Και πράγματι, τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο δείχνουν ότι στον όμιλο Lufthansa εργάζονται πλέον 124.534 εργαζόμενοι, δηλαδή 5.000 λιγότεροι σε σχέση με τον Ιούνιο και 14.000 λιγότεροι σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019. Το σχέδιο της διοίκησης προβλέπει ότι θα καταργηθούν 27.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή μία στις πέντε.

Θα χρειαστούν νέες κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση της άλλοτε κραταιάς Lufthansa; Μέχρι στιγμής η γερμανική κυβέρνηση διστάζει. Όπως μεταδίδει πάντως το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) σε ανταπόκρισή του από τη Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, στο Βερολίνο επικρατεί η αντίληψη ότι μία χώρα με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως η Γερμανία, χρειάζεται έναν ισχυρό εθνικό αερομεταφορέα.

Την Παρασκευή ο υπουργός Μεταφορών Αντρεάς Σόιερ συναντάται με εκπροσώπους του κλάδου για μία συνολική αποτίμηση της κατάστασης. Το αισιόδοξο σενάριο είναι ότι από το 2021 η Lufthansa θα μπορεί τουλάχιστον να καλύπτει το κόστος λειτουργίας της. Αλλά για να γίνει αυτό, εκτιμούν στελέχη της εταιρείας, θα πρέπει να επανέλθει περίπου το 50% του πτητικού έργου σε σχέση με τα επίπεδα προ κρίσης.

Αυτή τη στιγμή έχει αποκατασταθεί περίπου το 25% και κάθε μέρα που περνάει η Lufthansa «καίει» πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ για να αποφύγει το λουκέτο.

Οικονομικά προβλήματα και για τη Fraport

Αίτημα για οικονομική ενίσχυση καταθέτουν και οι εταιρείες διαχείρισης αεροδρομίων. Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών κάνει λόγο για ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ενός δισεκατομμυρίου που θα απευθύνεται αποκλειστικά στις εταιρείες αυτές.

Για παράδειγμα η Fraport ανακοίνωσε την Τετάρτη ζημιές συνολικού ύψους 304 εκατομμυρίων ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του 2020, καθώς στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης η επιβατική κίνηση μειώνεται κατά τουλάχιστον 70% για το 2020, ενώ δεν αναμένεται να ανακάμψει σύντομα.

Σύμφωνα με την ARD ελάχιστα καλύτερη κρίνεται η κατάσταση στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport στο εξωτερικό, δηλαδή στην Ελλάδα, στη Βραζιλία και το Περού.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Οικονομία / Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με το ήδη ισχύον επίδομα ενοικίου, που από το 2016 καταβάλλεται απευθείας στους ενοικιαστές «χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως αυτοί αποδίδουν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες»
LIFO NEWSROOM