Απαισιόδοξες προβλέψεις κάνει για την παγκόσμια οικονομία ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεση του, καθώς αναθεωρεί στο την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος στο 3,1% από 3,4% προηγουμένως και σε 4% για το 2014 από 4,2%.

 

Για την ευρωζώνη προβλέπει ότι θα παραμείνει σε ύφεση για δεύτερο χρόνο με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 0,6% το 2013 ενώ στην προηγούμενη πρόβλεψη του έκανε λόγο για 0,1%. Η επιστροφή της ανάπτυξης μεταφέρεται για το 2014, οπότε προβλέπονται θετικοί ρυθμοί στην ευρωζώνη κατά 1,1%  και την ίδια ώρα ζητά από την ΕΚΤ μεγαλύτερη δράση από τη μείωση των επιτοκίων, ουσιαστική δηλαδή να τυπώσει «ζεστό χρήμα». «Η Ευρώπη βρίσκεται σε φρικτή θέση. Νομίζουμε ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να συζητήσει πιο επιθετικές επιλογές. Θα το αποκαλούσαμε ποσοτική χαλάρωση ευρωζώνης», σημειώνεται.

 

Γκρίζες οι προβλέψεις και για την Ελλάδα για την οποία αντίθετα με την έκθεση Προβόπουλου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα -δεν προβλέπεται ανάπτυξη ούτε το 2014. Εκτιμάται πτώση του ΑΕΠ κατά 4,8% το 2013 και περαιτέρω μείωση κατά 1,2% το 2014. Εκτός του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, επιστροφή στην ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο, προέβλεπε και η Κομισιόν. Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη προβλέπει όμως ότι η χώρα θα περάσει και 7ο χρόνο ύφεσης!

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr