Eπίδομα 800 ευρώ: Ποιοι θα το πάρουν και τον Μάιο

Eπίδομα 800 ευρώ: Ποιοι θα το πάρουν και τον Μάιο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σε πάνω από 105.000 εργαζομένους σε επιχειρήσεις που είτε έχουν κλείσει είτε πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ, αύριο Τρίτη.

Συνολικά έχουν λάβει το ποσό αυτό 686.000 εργαζόμενοι.

Η αποζημίωση των 800 ευρώ αντιστοιχεί για διάστημα 45 ημερών, δηλαδή 533 ευρώ τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας από την 1η Απριλίου καλύπτονται με το επίδομα των 800 ευρώ έως τις 15 Μαΐου.

Οι ιδιοκτήτες και εργαζομένοι επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή και το Μάιο ή αν αποφασιστεί παράταση των μέτρων πέραν της 15ης Μαΐου, θα λάβουν ξανά το έκτακτο επίδομα ανάλογα με τις ημέρες διάρκειας τού lockdown. Όσοι από τους εργαζομένους επιστρέψουν στην εργασία τους μετά τις 15 Μαΐου, δεν δικαιούνται τη δεύτερη δόση του επιδόματος.

«Τον Μάιο ευελπιστούμε να αρχίσει να ανοίγει η οικονομία. Πολλές επιχειρήσεις θα ζητήσουν πίσω το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους. Για τους εργαζόμενους που δεν θα τους πάρει πίσω η επιχείρηση ή αυτή δεν θα λειτουργήσει, το κράτος θα συνεχίσει να τους καταβάλλει το χρηματικό ποσό που έχουμε συμφωνήσει. Όταν ο επιχειρηματίας ζητήσει πίσω τον εργαζόμενο, το κράτος θα συνεισφέρει για τον αριθμό των ημερών που δεν είναι σε εργασία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ, ενώ ανέφερε ότι 20.000 επιχειρήσεις έχουν ήδη ζητήσει την άρση της αναστολής του προσωπικού τους.

«Θα υπάρχει μια αναλογία για τις ημέρες που δεν θα εργάζεται κάποιος. Για παράδειγμα, αν η επιχείρηση ανοίξει στις 15 Μαΐου και ζητήσει τότε τον εργαζόμενο πίσω, για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 15 Μαΐου η πολιτεία θα καλύψει τις απολαβές αυτού του εργαζόμενου, στο ποσό που αναλογεί για 15 ημέρες με βάση το επίδομα των 800 ευρώ που είχαμε πει για τις 45 ημέρες», εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM