Ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους- λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, θα επαναληφθούν και τον Μάιο.

 

«Τα μέτρα έχουμε στόχο να τα επαναλάβουμε και τον Μάιο, χωρίς χρήση του "μαξιλαριού" ασφαλείας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον Alpha. «Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό του ΥΠΟΙΚ κατά 5 δισεκατομμύρια, με την τροπολογία που πέρασε χθες από τη Βουλή, προκειμένου να αυξήσουμε τις δαπάνες απλώνοντας ένα δίχτυ ασφαλείας. Με το βασικό σενάριο, δεν υπάρχει κανένα θέμα οποιασδήποτε περικοπής στο δημόσιο, ή να βάλουμε χέρι στο "μαξιλάρι" ασφαλείας», συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

 

«Έχουμε όπλα, τα ρίχνουμε στη μάχη σταδιακά, ενώ κρατούμε "καύσιμα" και για την επόμενη ημέρα, τη μετά κορωνοϊό εποχή», σημείωσε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην ευελιξία που δόθηκε με έως 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

 

«Τα κονδύλια τα κατανεμηθούν το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, έχουμε τη βάσιμη προσδοκία ότι στο Eurogroup της Τρίτης θα προκύψουν πρόσθετοι χρηματοδοτικοί πόροι, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από κονδύλια με κάποια χαρακτηριστικά ομογενοποίησης χρέους, όπως και από τη χρηματοδότηση του ESM, χωρίς όμως τις προϋποθέσεις και τους όρους του παρελθόντος», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

 

Εξόφληση οφειλών μέσω ρυθμίσεων

 

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξει δυνατότητα σταδιακής εξόφλησης των οφειλών που έχουν ανασταλεί, λόγω του κορωνοϊού.

 

«Προσδοκούμε ότι μετά τη λήξη της παράτασης, θα υπάρχει η δυνατότητα ρυθμίσεων οφειλών. Δεν θα καλέσουμε τους πολίτες να πληρώσουν τα πάντα απευθείας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, που σημείωσε ότι αρκετοί κατέβαλαν παλιές οφειλές στα τέλη Μαρτίου, επωφελούμενοι από την έκπτωση 25%.