ΔΕΗ: Εγκρίθηκαν τα νέα ακριβότερα τιμολόγια - Δείτε τις χρεώσεις

ΔΕΗ: Εγκρίθηκαν τα νέα ακριβότερα τιμολόγια - Δείτε τις χρεώσεις Facebook Twitter
10

Εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ τα νέα ακριβότερα τιμολόγια της επιχείρησης, η μείωση της έκπτωσης συνέπειας από 10% σε 5% και η εφαρμογή ρήτρας ρύπων.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο λεγόμενο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ η οποία πλέον έχει ανάγκες ταμειακής ενίσχυσης σχεδόν 900 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση οι αυξήσεις στις τιμές της κιλοβατώρας (6-19 %) αντισταθμίζονται από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Αέριων Ρύπων) που χρηματοδοτεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ:

-Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η χρέωση από 1ης Σεπτεμβρίου αυξάνεται σε 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946.

-Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή είναι 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252.

-Για το νυχτερινό ρεύμα η τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.

Αναλυτικά οι σχετικοί τιμοκατάλογοι παρατίθενται στην ιστοσελίδα της Επιχείρησης 

https://www.dei.gr/el/oikiakoi-pelates/timologia

https://www.dei.gr/el/epaggelmaties30802/epaggelmatiesetairies-xamilis- tasis/timologia

https://www.dei.gr/el/epaggelmaties30802/megales-epixeiriseis/timologia-me-isxu- apo-01102015

Οι αυξήσεις 16-19 % αντισταθμίζονται από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Αέριων Ρύπων) που χρηματοδοτεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία αναμένεται άμεσα.

Η μείωση της έκπτωσης συνέπειας σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, για ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 1600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο οδηγεί σε επιβάρυνση 9,1 ευρώ στο τετράμηνο, ή 2,2 ευρώ το μήνα. 

Η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα θα εφαρμοστεί από 1ης Νοεμβρίου και θα έχει προληπτικό χαρακτήρα, δηλαδή θα οδηγήσει σε επιβαρύνσεις εφόσον υπάρξει στο μέλλον περαιτέρω αύξηση του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Σε αυτή τη φάση δηλαδή η επιβολή της ρήτρας δεν προκαλεί αυξήσεις.

Επίσης με την απόφαση του ΔΣ καταργούνται οι εκπτώσεις στη ρήτρα διοξειδίου που εφαρμοζόταν ήδη στα τιμολόγια μέσης τάσης (βιομηχανία και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες).

Εξάλλου θεσπίζεται έκπτωση 50% στο μη επιδοτούμενο κομμάτι του τιμολογίου ρεύματος για ΑΜΕΑ σε μηχανική υποστήριξη που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ενώ με νομοθετική ρύθμιση θα περιοριστεί δραστικά η έκπτωση 75 % στους λογαριασμούς ρεύματος που ισχύει σήμερα για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται η πλήρης κατάργηση της έκπτωσης στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (ΕΡΤ, ΥΚΩ χρεώσεις Δήμου κλπ), και ο περιορισμός στο 30% της έκπτωσης των εργαζομένων στο ηλεκτρικό ρεύμα (ανταγωνιστικό σκέλος).

Όπως υπογράμμισε ο κ. Στάσσης, το 2018 ήταν για τη ΔΕΗ μια χρονιά ιστορικών ζημιών ύψους 903,8 εκατ. ευρώ, οι οποίες οφείλονται σε παράγοντες όπως ο διπλασιασμός του κόστους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ κατά 223,8 εκατ. ευρώ και η αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος.

Το χρηματοδοτικό κενό με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2020 είναι της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ ενώ στα 906 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς την αγορά και σε 2,7 δισ. ευρώ οι ανεξόφλητες οφειλές πελατών της επιχείρησης.

Οικονομία
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Φταίει τώρα ο κόσμος να στραφεί σε ιδιωτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος; Εκτός κι αν οι εκπτώσεις τους δεν είναι διόλου σημαντικές. Ας μας πει όμως και κάποιος που το έχει κάνει...
Ή τιμή ρεύματος είναι το 20%-30% του λογαριασμού σου.Τα υπόλοιπα είναι τέλη ΕΡΤ, δημοτικά τέλη, τέλη σύνδεσης νήσων (διότι όταν υπάρχει χρηματοδότηση για να μπει καλώδιο κάποιοι το κάνουν αβαβά), ΑΠΕ κτλ κτλ.Αυτό για το οποίο μιλάμε αφορά το 1/4 με 1/5 του λογαριασμού σου. Τα υπολοιπα ειναι fix οπου και να πας ό,τι και να κάνεις. Και σε αυτό αντί να πωλείται με 0.9€ το προϊόν (η κιλοβατωρα) θα πωλείται με 1.1€. Καποιες απο τις fix χρεωσεις ειναι ποσοστα του πληρωτέου. Οι περισσότερες όχι.
Κάποιοι για χρόνια το παίζανε Κινέζοι. Λέγαν "Δεν πληρωνω" και άλλες τέτοιες φαιδροτητες. Κάποιοι ήταν κατά του σχεδίου της μικρής ΔΕΗ που θα πωλείτο. Κάποιοι δώσανε το κυνήγι των οφειλετών της ΔΕΗ σε συγγενείς τους.Και μετά ήρθαν οι μέλισσες...ΥΓ Η Χαλυβουργική έκλεισε και λόγω ΔΕΗ. ΥΓ2 Για όσους δεν κατανοούν φτηναινουν οι περιφερειακές χρεώσεις κι ακριβαίνει το ρεύμα. Δηλαδή περισσότερα €€€€ στην τσέπη της ΔΕΗ, λιγότερα στην τσέπη του κράτους.
1. "Η Χαλυβουργική έκλεισε και λόγω ΔΕΗ " Στο δικό μου το χωριό το λένε απάτηhttps://energypress.gr/news/h-dei-kovei-reyma-sti-halyvoyrgiki-gia-hrei-314-ekat-exodiko-kai-pros-ton-admie-poy-den-prohoraκαι https://www.capital.gr/epixeiriseis/3335420/dei-i-xalubourgiki-parabiase-tous-orous-tis-sumbasis2. Το κίνημα "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" ήταν για τα ΔΙΟΔΙΑ και όχι για τη ΔΕΗ και , κατά τη γνώμη μου , επι της ουσίας έχουν (είχαν) απόλυτο δίκιο.3. Μέσα στους "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" ήταν και το κόμμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ;https://www.usay.gr/politiki/posa-chrostane-nd-kai-pasok-sti-dei/4. "Για όσους δεν κατανοούν φτηναινουν οι περιφερειακές χρεώσεις κι ακριβαίνει το ρεύμα. Δηλαδή περισσότερα €€€€ στην τσέπη της ΔΕΗ, λιγότερα στην τσέπη του κράτους."Πολύ καλά καταλαβαίνουν όσοι πληρώνουν... οι περιφερειακές μειώσεις εξανεμίζονται στην αύξηση της κιλοβατώρας ... όπως δηλαδή κάνουν αυτοί που τη μείωση του ΦΠΑ δεν την περνούν στην τιμολόγησή τους.
Εεε, το Δεν πληρώνω δεν πλήρωνε ΕΝΦΙΑ όταν αυτός πληρωνόταν μέσω ΔΕΗ.https://youtu.be/bKffTmB4r1EΜην ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε.Κατά τα λοιπά, ναι, μαζι σου. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι μέρος του προβλήματος της μεταπολίτευσης. Δεν είμαι μελος τους για να θιχτώ όταν λες οτι χρωστάνε.Τα δύο κόμματα χρωστάνε και τη ΔΕΗ την διαολόστειλε η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.Αναφορικά με το ρεύμα και την ελληνική βιομηχανια:https://youtu.be/AQiek0Q6d9wΤα σέβη μου.
"Εεε, το Δεν πληρώνω δεν πλήρωνε ΕΝΦΙΑ όταν αυτός πληρωνόταν μέσω ΔΕΗ. Πηγή: www.lifo.gr"Oρθώς... δεν πληρώνω ΕΝΦΙΑ μέσω ΔΕΗ ... ΔΕΗ πλήρωναν, ΕΝΦΙΑ δεν πλήρωναν. Υπενθυμίζω πως και η πληρωμή ΕΝΦΙΑ μέσω ΔΕΗ έπεσε δικαστικά. Και αφου θυμάσαι το Κράτος (αυτοί που κυβερνούσαν ΤΟΤΕ - δηλαδή οι σημερινοί) κρατούσαν τα λεφτά της ΔΕΗ έναντι ΕΝΦΙΑΗ Ελληνική "Βιομηχανική επιχειρηματικότητα" αρκετές φορές δημιούργησε τεράστια χρέη μη πληρώνοντας ούτε καν χαριστικές τιμολογιακές τιμές.Το σημερινό πρόβλημα όμως, κατά κύριο λόγο, προέρχεται από τις χαριστικές χρεώσεις, προς τους "ιδιώτες παρόχους" αποτέλεσμα περίεργων δημοπρασιών που, βεβαίως, έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΝΑ ΔΑΙΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ, ΠΟΥ τότε ήταν η ΛΑΛΙΣΤΑΤΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Τώρα μόνο λίγο πριν την ολοκλήρωση της "αρπαχτής" ακούμε για δικαστήρια και άλλες τέτοιες παπαριές
Γιατί, αντί να μαζέψουν τα λεφτά των μεγαλοφειλετων, κάθονται και πιέζουν περισσότερο τον απλό κοσμακι;Σε θέματα φόρων και ρεύματος ήμαστε η πιο ακριβή χώρα αναλογικά.ε τον βασικό μισθό. Έλεος.
Προφανώς χρειάζεται κάποιος χρόνος για να καταφέρουν να παρούν τα λεφτά των μεγαλοοφειλετών, αυτά ειναι τα μέτρα που έπρεπε να παρθούν άμεσα για να μη βουλιάξει τελείως το καράβι.Τώρα αν σε κάποιους μήνες πάλι δεν έχουν πάρει τα τεράστια ποσά που χρωστάνε οι λίγοι τότε ναι,έλεος.