23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή: «Καταργήστε τον ΦΠΑ 23% για τα φροντιστήρια»

23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή: «Καταργήστε τον ΦΠΑ 23% για τα φροντιστήρια» Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
2

Την κατάργηση της διάταξης του πρόσφατου ψηφισθέντος νόμου που επιβάλλει 23% ΦΠΑ στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών ζητούν 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών.
Οι βουλευτές επισημαίνουν τον κίνδυνο η επιβάρυνση αυτή να έχει ως συνέπεια τη διακοπή των ενισχυτικών φροντιστηριακών μαθημάτων μεγάλου μέρους των μαθητών, κλείσιμο εκατοντάδων φροντιστηρίων, απολύσεις και περικοπές μισθών χιλιάδων εργαζομένων, αλλά και αύξηση της παραοικονομίας.


Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν «αδιανόητο σε αυτή την άσχημη οικονομική συγκυρία να επιβαρύνονται οι οικογένειες πολύ, λόγω της συνεπαγόμενης αύξησης των τιμών στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών», τονίζουν ότι «το μέτρο αυτό βάζει επιπλέον ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση», ενώ «οι απώλειες εσόδων για το κράτος θα είναι σημαντικές και μάλιστα σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν περιθώρια για την παραμικρή μείωση».

Ακόμα, υπογραμμίζουν ότι «το μέτρο προσκρούει στο ενωσιακό δίκαιο, καθώς σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2006/112 της 28ης Νοεμβρίου 2006 σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, απαλλαγής τυγχάνουν οι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης».

«Οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών δεν είναι σε θέση μετά από 5 χρόνια ύφεσης να απορροφήσουν μια ξαφνική μεταβολή του ΦΠΑ από το 0% στο 23%, με δύο συνέπειες.
- Από τη μία θα προχωρήσουν σε αύξηση των διδάκτρων, κάτι το οποίο θα σημάνει τη διακοπή των ενισχυτικών φροντιστηριακών μαθημάτων μεγάλου μέρους τον μαθητών, δεδομένου ότι το εισόδημα της μέσης οικογένειας έχει υποστεί καθίζηση.
- Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες θα μετακυλήσουν το κόστος στους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς με απολύσεις και περικοπή του ωρομισθίου τους, που ήδη αυτή τη στιγμή είναι στα 3,5 ευρώ την ώρα», επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Οικονομία / Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Το επόμενο μέτωπο παρεμβάσεων θα είναι αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής καθώς και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους servicers να ρίξουν στην αγορά σπίτια που έχουν στην κατοχή τους, αλλά η πώλησή τους αντιμετωπίζει εμπόδια
LIFO NEWSROOM
Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Οικονομία / Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Κατά το πρώτο τετράμηνο εφαρμογής, οι αποδοχές από υπερωρίες και υπερεργασία αυξήθηκαν κατά 48% και τα έσοδα από εισφορές υπερωριών και υπερεργασίας αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024
LIFO NEWSROOM
Οριστικοποιείται το πακέτο ΔΕΘ: Ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, ενισχύσεις για ευάλωτους, παρεμβάσεις για το στεγαστικό

Οικονομία / Οριστικοποιείται το πακέτο ΔΕΘ: Ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, ενισχύσεις για ευάλωτους, παρεμβάσεις για το στεγαστικό

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθεί η υπεραπόδοση της οικονομίας και τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Aπό εύκολους αφορισμούς χορτάσαμε. Μήπως γνωρίζετε πόσοι άνθρωποι εργάζονται στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών; Πού θα πάει η ανεργία αν γίνει αυτό που προτείνετε και πόσο θα είναι το επιπλέον έλλειμα;