Τις τελευταίες μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, με στόχο την προετοιμασία μιας συνολικής απόφασης για την Ελλάδα, η οποία θα συζητηθεί στο επόμενο Εurogroup, στις 22 Μαΐου, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

 

Μετά την προκαταρκτική τεχνική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, στο επίκεντρο βρίσκεται η εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που ζητάει επιτακτικά το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, που επικαλείται η Deutsche Welle, αναφέρει ότι στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της G7, που θα γίνει μεταξύ 11 και 13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας, θα πραγματοποιηθούν οι τελευταίες διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ώστε να ετοιμαστεί ένα σχέδιο συμφωνίας. Το σχέδιο θα συζητηθεί μετά σε τεχνικό επίπεδο στο Εuroworking Group της Δευτέρας και μετά στο Εurogroup στις 22 Μαΐου.

 

 

Ακόμα, το σχέδιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα κινείται στη βάση της απόφασης του Εurogroup του Μαΐου 2016, ωστόσο θα είναι πιο περιγραφικό σχετικά με τους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα υλοποιηθούν όταν λήξει το ελληνικό πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018. Το ΔΝΤ ζητά την αποσαφήνιση της απόφασης του Μαΐου 2016, για να έχει μια σαφή πολιτική δέσμευση από την πλευρά των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους.

 

Όσον αφορά τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, σχετικά με τους τρόπους ελάφρυνσης, αυτά επικεντρώνονται στην περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, στην μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, στην εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους ώστε να μειωθεί το επιτόκιο ή ακόμη στην επαναγορά των διμερών δανείων που είχαν δώσει οι εταίροι στην Ελλάδα τον Μάιο του 2010.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr