Πέθανε ο Τζέρι Χέρμαν, συνθέτης του μιούζικαλ "Hello, Dolly!"

Πέθανε ο Τζέρι Χέρμαν, συνθέτης του μιούζικαλ "Hello, Dolly!" Facebook Twitter
EPA
0

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Αμερικανός συνθέτης και στιχουργός Τζέρι Χέρμαν, ο οποίος, έγραψε υπέγραψε μιούζικαλ όπως το "Hello, Dolly!" και "Το κλουβί με τις τρελές". 

Τον θάνατο του Χέρμαν, που ήταν φορέας του ιού HIV από το 1985, ανακοίνωσε η βαφτισιμιά του, Τζέιν Ντόριαν. Ο Τζέρι Χέρμαν, έχει βραβευτεί με δύο Τόνι για τα έργα "Hello, Dolly!" και "Το Κλουβί με τις Τρελές", με δύο Grammy για το "Mame" και το "Hello, Dolly!" ενώ έχει λάβει τιμητική διάκριση και από το Κέντρο Κένεντι. Η μουσική του Χέρμαν χαρακτηριζόταν από μία απλή αίσθηση της μελωδίας και οι στίχοι του από μία φυσική, μη επιτηδευμένη ποιότητα. Ο Χέρμαν πέθανε στο Μαϊάμι όπου ζούσε με τον σύντροφό του, Τέρι Μάρλερ. 

Ο Χερμαν είχε γεννηθεί το 1931 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ. Ο ίδιος είχε πει πως όταν η μητέρα του τον γέννησε και έβλεπε τη θεατρική σκηνή του Broadway από το κρεβάτι του νοσοκομείου. Σε παιδική ηλικία οι γονείς του τον πήγαν να δει το "Annie Get Your Gun" και ο ίδιος, σε συνέντευξη του το 1996, εξομολογήθηκε πως τότε του γεννήθηκε η επιθυμία να γράφει μουσική για μιούζικαλ. Όταν γύρισαν σπίτι έπαιξε πέντε από τα κομμάτια του Irving Berlin στο πιάνο. «Σκέφτηκα: "τι όμορφο δώρο έκανε αυτός ο άνθρωπος σε έναν άγνωστο. Θέλω να δώσω αυτό το δώρο σε άλλους ανθρώπους". Αυτή η βραδιά ήταν η μεγάλη μου έμπνευση». 

 

Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη όπου και ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα τζαζ κλαμπ. Πρωτοεμφανίστηκε στο Broadway το 1960 και μόλις ένα χρόνο μετά ήταν υποψήφιος για βραβείο Τόνι. Το 1964 έκανε πρεμιέρα το "Hello, Dolly!", με πρωταγωνίστρια την Κάρολ Τσάνινγκ, η οποία πέθανε φέτος τον Ιανουάριο. Το "Hello, Dolly!", με 2.844 παραστάσεις, κατέκτησε το ρεκόρ της μακροβιότερης παράστασης στο Broadway και κέρδισε συνολικά δέκα βραβεία Τόνι. Ακολούθησε το "Mame" το 1966 με την Άντζελα Λάνσμπερι η οποία παρέδωσε το 2009 στον Χέρμαν το βραβείο Τόνι για το σύνολο του έργου του. 

 

Το 1983 ανέβηκε "Το κλουβί με τις τρελές" που «έτρεξε» για 1.760 παραστάσεις και στο οποίο συμπεριλήφθηκε και το θρυλικό κομμάτι "I Am What I Am" που ερμηνεύτηκε και από την Γκλόρια Γκέινορ. 

Με πληροφορίες από Guardian

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.