Η βρετανική κυβέρνηση εμπόδισε μια γκαλερί των ΗΠΑ να αγοράσει πίνακα του καλλιτέχνη Τζόζεφ Ράιτ

 

Η υπουργός Τεχνών Helen Whately άσκησε προσωρινό εμπάργκο εξαγωγής για τον πίνακα «Two Boys with a Bladder» αμέσως μόλις το μουσείο J. Paul Getty του Λος Άντζελες συμφώνησε για αγορά του. Η υπουργός τόνισε ότι είναι «ύψιστης σημασίας» τα έργα του Ράιτ να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Ο πίνακας χρονολογείται από το 1769 και απεικονίζει δύο παιδιά με κύστη χοίρου,  ένα δημοφιλές παιχνίδι της εποχής.

 

Ο Τζόζεφ Ράιτ του Ντέρμπυ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 18ου αιώνα και είναι γνωστός για τα έργα ζωγραφικής του με στιγμές φωτισμένες από κεριά, καθώς και επιστημονικά και βιομηχανικά θέματα.

 

Γεννήθηκε το 1734, εκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του δημιουργήθηκε στο Ντέρμπι και ως εκ τούτου ήταν ο πρώτος σημαντικός ζωγράφος που είχε έδρα έξω από την πρωτεύουσα.


Το Μουσείο J. Paul Getty ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αγοράσει τον πίνακα από έναν ιδιώτη πωλητή τον Ιούνιο για να προσθέσει το έργο στη συλλογή με τα δύο έργα που ήδη κατέχει. Είπε ότι το έργο τέχνης δεν είχε εκτεθεί στο κοινό από τον 18ο αιώνα. Ωστόσο οι Βρετανοί αποφάσισαν για την ώρα να απαγορεύσουν την πώληση και τώρα ψάχνουν αγοραστή εντός της χώρας.

 

Μετά από αίτημα από το Συμβούλιο Καλών Τεχνών της Αγγλίας, η κυβέρνηση έθεσε απαγόρευση εξαγωγής μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, με την ελπίδα ότι ένας αγοραστής του Ηνωμένου Βασιλείου θα εμφανιστεί και θα προσφέρει τις 3,5 εκατ. λίρες που απαιτούνται.

 

«Αυτός ο πίνακας μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τον τρόπο εργασίας του και ελπίζω ότι μπορεί να βρεθεί ένας αγοραστής για να σώσει αυτό το αριστούργημα, έτσι ώστε να μπορεί να μελετηθεί και να εκτεθεί δημόσια » ανέφερε η Υπουργός.

 

Η γκαλερί Joseph Wright, η οποία ήδη κατέχει 27 έργα του Ράι δήλωσε ωστόσο από τον Ιούνιο ότι δεν θα είχε την πολυτέλεια να αγοράσει τον πίνακα.