Νύχτες Πρεμιέρας 2019: 10+1 μουσικές ταινίες που δεν θα χάσουμε

Νύχτες Πρεμιέρας 2019: 10+1 μουσικές ταινίες που δεν θα χάσουμε Facebook Twitter
Murder in the front Row
0

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του μερικές από τις καλύτερες μουσικές ταινίες της πρόσφατης κινηματογραφίας.

Παραδοσιακά οι μουσικές ταινίες και τα μουσικά ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους οι Νύχτες Πρεμιέρας αναδεικνύονται σε highlights του φεστιβάλ, αφού οι διοργανωτές φροντίζουν κάθε χρόνο να επιλέγουν ταινίες που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα μουσικών ειδών και εποχών.

Δύο μόλις μέρες πριν από την ανακοίνωση του πλήρους προγράμματος της φετινής διοργάνωσης, το LIFO.gr παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα όλες τις μουσικές ταινίες που θα δούμε αυτήν τη χρονιά οι οποίες απαρτίζουν το ξεχωριστό τμήμα «Music & Film» και εστιάζουν, μεταξύ άλλων, σε προσωπικότητες όπως ο Μάιλς Ντέιβις και η Έλλα Φιτζέραλντ, μουσικά κινήματα όπως το thrash metal, ενώ σε μία ακόμα ταινία, που περιλαμβάνεται στο τμήμα «Icons», πρωταγωνιστής είναι ο Λουτσιάνο Παβαρότι.

1.

Murder in the front Row

Σκηνοθεσία: Adam Dubin

 

Στις αρχές της δεκαετίας του '80 μια μικρή ομάδα αφοσιωμένων φαν της από το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ αποκήρυξε τη σκληρή ροκ μουσική του καναλιού Mtv και τις ποπ μπάντες του Χόλιγουντ για μία πιο «επικίνδυνη» μορφή της μέταλ, η οποία έγινε γνωστή ως θρας («thrash»). Από το δίκτυο διάθεσης κασετών έως τα κλαμπ και τα καταστήματα δίσκων, ο σκηνοθέτης Άνταμ Ντούμπιν (Adam Dubin) αποκαλύπτει πως η σκηνή έθρεψε τη μουσική αυτή και η τελευταία γέννησε ένα ολόκληρο κίνημα. Ένα ντοκιμαντέρ με συνεντεύξεις από συγκροτήματα ογκόλιθους, όπως οι Metallica, Megadeth, Slayer, Anthrax κ.ά., ιδωμένο από τη σκοπιά κοινωνικής μελέτης του πώς μια ομάδα νέων κατάφερε να χτίσει κάτι τόσο ουσιώδες.

Παρουσία σκηνοθέτη

2.

Ella Fitzgerald: Just One of Those Things

Σκηνοθεσία: Leslie Woodhead

 

Η Έλλα Φιτζέραλντ (Ella Fitzgerald) ήταν ένα 15χρονο παιδί «του δρόμου» όταν κέρδισε τον διαγωνισμό ταλέντων το 1934 στο Θέατρο Απόλλο στο Χάρλεμ. Εντός λίγων μόνο μηνών είχε γίνει αστέρι της μουσικής. Η ταινία ακολουθεί το καταπληκτικό ταξίδι της για διάστημα έξι δεκαετιών, ενόσω η μαγευτική φωνή της μετατρέπει τις τραγωδίες της προσωπικής της ζωής και τα προβλήματα της εποχής της σε χαρά. Ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό και συνεντεύξεις ζωντανεύουν την Έλλα Φιτζέραλντ και αφηγούνται την ιστορία της – μία Αφροαμερικανή που χτίζει την καριέρα της κόντρα στο τρομακτικό πρόσωπο του ρατσισμού.

3.

Amazing Grace

Σκηνοθεσία: Sydney Pollack

 

Η ποτέ πριν ιδωμένη ταινία για την Αρίθα Φράνκλιν (Aretha Franklin) την περίοδο που ηχογραφεί τον πιο επιτυχημένο δίσκο γκόσπελ μουσικής όλων των εποχών, Amazing Grace. Η ταινία έχει δημιουργηθεί από πρωτότυπο ανέκδοτο υλικό τραβηγμένο το 1972.

Εισαγωγή από τους God's Glorious Chapel (Gospel Choir)

4.

Blinded by the Light

Σκηνοθεσία: Gurinder Chadha

 

Αγγλία, 1987. Η Μάργκαρετ Θάτσερ προεδρεύει μιας Βρετανίας αντιμέτωπης με οικονομικά προβλήματα και την άνοδο του νεοναζί Εθνικού Μετώπου. Γιος μεταναστών από το Πακιστάν, ο Τζαβεντ (Javed), δεινός αναγνώστης, που ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας, παρά τις παραδοσιακές προσδοκίες των γονιών του και την προκατάληψη του κόσμου γύρω του, βρίσκει διέξοδο σε δύο κασέτες. Γνωρίζει τη μουσική του Μπρους Σπρίνγκστιν (Bruce Springsteen) και μέσω αυτής βρίσκει τη δύναμη να κυνηγήσει τα όνειρά του, σπάζοντας τα όρια των προσωπικών και κοινωνικών απαιτήσεων. Βασισμένη στη ζωή του Άγγλου δημοσιογράφου Σαρφράζ Μανζούρ (Sarfraz Manzoor), που αγαπά τον Μπρους Σπρίνγκστιν τόσο πολύ, ώστε να τον έχει δει λάιβ 150 φορές.

Προλογίζουν οι No Surrender Greek Community με την Πόλυ Λυκούργου. Θα ακολουθήσει πάρτι με DJ set / λαϊκό προσκύνημα στον Μπρους Σπρίνγκστιν.

5.

Miles Davis: Birth of the Cool

Σκηνοθεσία: Stanley Nelson

 

Μάιλς Ντέιβις (Miles Davis): τρομπετίστας, αρχηγός μουσικού συγκροτήματος, καινοτόμος, διανοούμενος, ματαιόδοξος. Σκληρός, μπερδεμένος, αμφιλεγόμενος. Καταπληκτικός. Ιδιοφυΐα. Ο άνθρωπος με τον τόσο όμορφο ήχο που μπορούσε να σου ραγίσει την καρδιά. Το κεντρικό θέμα της ζωής του Μάιλς Ντέιβις ήταν η αστείρευτη επιμονή του να σπάσει τα όρια και να ζήσει σύμφωνα με τους δικούς του όρους. Έγινε μεγάλος σταρ – αλλά και πολύ δύσκολος για να ζεις μαζί του, ειδικά για τα άτομα που τον αγαπούσαν περισσότερο. Ποτέ πριν ιδωμένο υλικό αρχείου αφηγείται την ιστορία ενός μοναδικού ταλέντου και ξεδιπλώνει τον άνθρωπο πίσω από το μουσικό όργανο.

6.

Music for Ordinary Life Machines

Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζής

Από τους Χωρίς Περιδέραιο και τους Αντί, μέχρι τους Human Puppets και τους Regressverbot. Από τους In Trance 95 και τους Alive She Died, μέχρι τους Selofan και τον Doric. Minimal Synth, Synthpunk και άλλες αναλογικές ιστορίες, μέσα από μια συνοπτική καταγραφή του
underground synth ήχου στην Ελλάδα. Μια ταινία για τα παιδιά που αγάπησαν τα synthesizers.

Παρουσία συντελεστών

7.

Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης – Κάποια μέρα στην Αθήνα

Σκηνοθεσία: Ηλιάνα Δανέζη

 

Ο Χρήστος, ο Νίκος, ο Θανάσης και ο Μαρίνος ήταν τα (μουσικά) 4 Επίπεδα της Ύπαρξης. Χωρίστηκαν και ξανασμίγουν, τρεις πλέον, μετά από 40 χρόνια. Αφορμή ο ένας και μοναδικός δίσκος τους, που διαγράφοντας μια ανέλπιστη πορεία έφτασε από τα αθηναϊκά ράφια των δισκοπωλείων στα χέρια και τα αυτιά των Κάνιε Ουέστ και Τζέι Ζι. Μία ταινία για την «ροκ εν ρολ δικαίωση», τα εφηβικά όνειρα που ζωντανεύουν, τη φιλία, τη νοσταλγία για τα περασμένα, την ανυπομονησία για εκείνα που έρχονται και μία υπενθύμιση: o δρόμος για τα βραβεία Grammy μερικές φορές περνάει μέσα από τα αυτοσχέδια υπόγεια προβάδικα της Δυτικής Αττικής.

Παρουσία συντελεστών

8.

This is not Berlin

Σκηνοθεσία: Hari Sama

 

1986. Πόλη του Μεξικό. Ο 17χρονος Κάρλος δεν ταιριάζει πουθενά – ούτε με την οικογένειά του, ούτε με τους φίλους που έχει διαλέξει στο σχολείο. Όλα, όμως, αλλάζουν όταν τον καλούν σε ένα μυθικό κλαμπ, όπου ανακαλύπτει την underground νυχτερινή ζωή: ποστ πανκ, σεξουαλική ελευθερία, και ναρκωτικά θα θέσουν υπό αμφισβήτηση τη σχέση του με τη φίλη του την Γκέρα και θα του επιτρέψουν να βρει το πάθος του για την τέχνη.

9.

David Crosby: Remember My Name

Σκηνοθεσία: A.J. Eaton

 

Θρίαμβος στο φεστιβάλ του Sundance, αυτή η εμπνευσμένη συνεργασία μεταξύ του σκηνοθέτη Έι Τζέι Ίτον (A.J. Eaton) και του παραγωγού Κάμερον Κρόου (Cameron Crow) καταφέρνει να παρουσιάσει τον Κρόζμπι με ακλόνητη ειλικρίνεια, καθώς ο τραγουδιστής-στιχουργός αντιμετωπίζει τη θνητότητα και αποτιμά την ζημιές των προηγούμενων χρόνων. Σαν ένα ταραγμένο ταλέντο, αλλά και ασυμβίβαστος και πνεύμα ηθικής, του οποίου η φωνή ήταν αρμονικά συνυφασμένη με την ποπ κουλτούρα και τη μουσική αριστοκρατία της δεκαετίας του '60 –υπήρξε μέλος τριών συγκροτημάτων–, ο «Κροζ» αυτοαναδεικνύεται σε αριστοτεχνικό αφηγητή.

10.

The Chills: The Triumph & Tragedy of Martin Phillipps

Σκηνοθεσία: Julia Parnell, Rob Curry

 

Σε ηλικία 54 χρονών, ο διεθνούς φήμης Νεοζηλανδός μουσικός και τραγουδιστής του συγκροτήματος The Chills, Μάρτιν Φίλιπς (Martin Phillips) λαμβάνει μια κακή ιατρική γνωμάτευση. Καθώς ο εκκεντρικός Φίλιπς μάχεται με τη δυσάρεστη πραγματικότητα της θνητότητάς του, συμφιλιώνεται με μία ζωή καταχρήσεων και κατεστραμμένων σχέσεων, ώστε να ενστερνιστεί γενναία την αλλαγή. Πολλά περισσότερα από ένα μέσο ντοκιμαντέρ, η ταινία θέτει το ερώτημα: πότε είναι πολύ αργά να ξαναχτίσεις μία ζωή και να εκπληρώσεις τα όνειρά σου;

+ 

Pavarotti

Σκηνοθεσία: Ρον Χάουαρντ

 

Συνδυάζοντας στιγμές από τη ζωή και την καριέρα του πληθωρικού τενόρου με εντυπωσιακό αρχειακό υλικό και μια πληθώρα «συμπρωταγωνιστών», από την Πριγκίπισσα Νταϊάνα, τον Μπόνο και τον Σπάικ Λι μέχρι (φυσικά) τους Πλάθιντο Ντομίνγκο και Χοσέ Καρέρας, ο βραβευμένος με Όσκαρ Ρον Χάουαρντ παραδίδει μια χορταστική μονογραφία, ποτισμένη με το ίδιο πάθος με το οποίο έντυσε κάθε κορόνα του ο απόλυτος σταρ της σύγχρονης όπερας.

Προλογίζει ο βραβευμένος με το «Λουτσιάνο Παβαρότι» Έλληνας τενόρος Μάριος Φραγκούλης

Info

Tο 25o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ξεκινά με τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών «Παράσιτα», του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο και θα ρίξει αυλαία με την πολυαναμενόμενη πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «Ενήλικοι στην αίθουσα», του Κώστα Γαβρά, παρουσία του ιδίου και των συντελεστών της ταινίας.

Το φετινό πλήρες πρόγραμμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα ανακοινωθεί στη Συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, στον πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η επετειακή 25η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και όλες τις προβολές, καθώς και συνεχή ενημέρωση για τις δράσεις του 25ου Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, βρείτε στις ιστοσελίδες: www.cinemagazine.gr | www.aiff.gr

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται με την ενίσχυση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.