Ένα άρωμα παρόμοιο με αυτά που ίσως φορούσε η βασίλισσα Κλεοπάτρα πριν 2.000 χρόνια προσπάθησαν να αναδημιουργήσουν στο εργαστήριο επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

 

Το μύρο θεωρείται πως ήταν η βάση του αρώματος που προοριζόταν για την τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου - η φυσική ρητίνη υπήρχε σε πολλά ακανθώδη δέντρα στο Κέρας της Αφρικής και στην Αραβική Χερσόνησο. Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, συνδύασαν μύρο με ελαιόλαδο, κανέλα και άλλα συστατικά, μέχρι να φτάσουν στο οριστικό αποτέλεσμα, με τη βοήθεια των δεδομένων από μια δεκαετή ανασκαφή στην πόλη Θμούιδα της Αιγύπτου. 

 

H βιοτεχνία αρωμάτων 
Φωτογραφία: University of Hawaii
H βιοτεχνία αρωμάτων Φωτογραφία: University of Hawaii

 

Οι καθηγητές Robert Litman και Jay Silverstein, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας αρχαίας βιοτεχνίας αρωμάτων στην περιοχή. Μάλιστα, αποκάλυψαν ένα τεράστιο συγκρότημα κλιβάνων του 3ου π.Χ. αιώνα. Πιστεύεται ότι εκεί αρχαίοι Αιγύπτιοι έφτιαχναν αρώματα, τα οποία συσκεύαζαν αρχικά σε πήλινα δοχεία και στη συνέχεια, μετά την επικράτηση των Ρωμαίων, σε γυάλινες φιάλες. 

 

Η σκέψη για την αναδημιουργία του αρχαίου αρώματος ξεκίνησε όταν οι καθηγητές άρχισαν να αναλύουν υπολείμματα σε αρχαίους αμφορείς, που εντοπίστηκαν στο χώρο της «βιοτεχνίας». Οι καθηγητές προσέγγισαν τους Γερμανούς ερευνητές και ειδήμονες στα αρχαία αιγυπτιακά αρώματα Dora Goldsmith και Sean Coughlin, και έφτιαξαν το άρωμα βασιζόμενοι σε συνταγές που βρέθηκαν σε αρχαία ελληνικά κείμενα της εποχής. 

 

Το άρωμα που προέκυψε ήταν πιο παχύρρευστο και κολλώδες σε σχέση με τα σύγχρονα προϊόντα. «Τι συγκίνηση να μυρίζεις ένα άρωμα που κανείς δεν μύρισε για 2.000 χρόνια και ίσως φόρεσε η ίδια η Κλεοπάτρα», είπε ο Robert Litman. 

 

Με πληροφορίες από University of Hawaii

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr