Επιστήμονες ανασύνθεσαν το «άρωμα της Κλεοπάτρας» στο εργαστήριο

Επιστήμονες ανασύνθεσαν το «άρωμα της Κλεοπάτρας» στο εργαστήριο Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ένα άρωμα παρόμοιο με αυτά που ίσως φορούσε η βασίλισσα Κλεοπάτρα πριν 2.000 χρόνια προσπάθησαν να αναδημιουργήσουν στο εργαστήριο επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Το μύρο θεωρείται πως ήταν η βάση του αρώματος που προοριζόταν για την τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου - η φυσική ρητίνη υπήρχε σε πολλά ακανθώδη δέντρα στο Κέρας της Αφρικής και στην Αραβική Χερσόνησο. Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, συνδύασαν μύρο με ελαιόλαδο, κανέλα και άλλα συστατικά, μέχρι να φτάσουν στο οριστικό αποτέλεσμα, με τη βοήθεια των δεδομένων από μια δεκαετή ανασκαφή στην πόλη Θμούιδα της Αιγύπτου. 

Επιστήμονες ανασύνθεσαν το «άρωμα της Κλεοπάτρας» στο εργαστήριο Facebook Twitter
H βιοτεχνία αρωμάτων Φωτογραφία: University of Hawaii

Οι καθηγητές Robert Litman και Jay Silverstein, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας αρχαίας βιοτεχνίας αρωμάτων στην περιοχή. Μάλιστα, αποκάλυψαν ένα τεράστιο συγκρότημα κλιβάνων του 3ου π.Χ. αιώνα. Πιστεύεται ότι εκεί αρχαίοι Αιγύπτιοι έφτιαχναν αρώματα, τα οποία συσκεύαζαν αρχικά σε πήλινα δοχεία και στη συνέχεια, μετά την επικράτηση των Ρωμαίων, σε γυάλινες φιάλες. 

Η σκέψη για την αναδημιουργία του αρχαίου αρώματος ξεκίνησε όταν οι καθηγητές άρχισαν να αναλύουν υπολείμματα σε αρχαίους αμφορείς, που εντοπίστηκαν στο χώρο της «βιοτεχνίας». Οι καθηγητές προσέγγισαν τους Γερμανούς ερευνητές και ειδήμονες στα αρχαία αιγυπτιακά αρώματα Dora Goldsmith και Sean Coughlin, και έφτιαξαν το άρωμα βασιζόμενοι σε συνταγές που βρέθηκαν σε αρχαία ελληνικά κείμενα της εποχής. 

Το άρωμα που προέκυψε ήταν πιο παχύρρευστο και κολλώδες σε σχέση με τα σύγχρονα προϊόντα. «Τι συγκίνηση να μυρίζεις ένα άρωμα που κανείς δεν μύρισε για 2.000 χρόνια και ίσως φόρεσε η ίδια η Κλεοπάτρα», είπε ο Robert Litman. 

Με πληροφορίες από University of Hawaii

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.