Το Guggenheim του Αμπου Ντάμπι, του Ιδρύματος Solomon R. Guggenheim ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2006, και αναμένεται να ανοίξει γύρω στο 2022, όπως δήλωσε ο Richard Armstrong, διευθυντής του ιδρύματος στη Νέα Υόρκη.

 

«Είμαστε σε καλό δρόμο, είμαστε εντός προϋπολογισμού και προσβλέπουμε στην έναρξη της κατασκευής του κτιρίου σύντομα», δήλωσε ο Armstrong σε συνέντευξή του στο Euronews.

 

Είπε επίσης ότι αναμένει ότι το έργο κατασκευής θα διαρκέσει τρία ή τέσσερα χρόνια.

 

Το μουσείο, που σχεδιάστηκε από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Frank Gehry, θα είναι ο μεγαλύτερος χώρος του ιδρύματος Guggenheim, αρχικά έπρεπε να ανοίξει το 2012 και έπειτα το 2017.

 

Το πρότζεκτ θα τελεί υπό την επίβλεψη της κυβέρνησης των Εμιράτων (TDIC). Το συγκρότημα στην περιοχή που θα στεγάσει το νέο μουσείο περιλαμβάνει επίσης το Λούβρο του Αμπου Ντάμπι, το οποίο άνοιξε το 2017, και το μελλοντικό Εθνικό Μουσείο Zayed. Και τα δύο έργα έχουν επίσης αντιμετωπίσει καθυστερήσεις.

 

Το «Guggenheim Abu Dhabi» έχει ήδη παρουσιάσει τα σημαντικότερα κομμάτια από τη συλλογή του από διεθνείς καλλιτέχνες όπως οι Yayoi Kusama, Larry Bell, Otto Piene και Monir Shahroudy Farmanfarmaian. 

 

Το έργο, όπως και το Λούβρο Αμπού Ντάμπι, έχει δεχθεί κριτική σχετικά με τη μεταχείριση των μεταναστών οικοδόμων στον Κόλπο. Το 2017, για παράδειγμα, η ομάδα ακτιβιστών γνωστή ως Συνασπισμός  Εργατών του Κόλπου, δήλωσε ότι επιδιώκει μποϋκοτάζ πολιτιστικών ιδρυμάτων στο νησί Saadiyat.

 

Σε μια επιστολή του 2016 προς τους εκπροσώπους της οργάνωσης Human Rights Watch με έδρα τη Νέα Υόρκη και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων με έδρα τις Βρυξέλλες, ο Armstrong δήλωσε ότι το ίδρυμα «μοιράζεται τη δέσμευση των οργανώσεών σας για τη διαφύλαξη των συνθηκών για τους εργαζόμενους που θα κατασκευάσουν το μέλλον του Guggenheim Abu Dhabi» .